PRÁCE 🧰

Silvestrovské oslavy a pyrotechnika: Ochrání auto havarijko?

30. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Silvestrovské oslavy často zanechávají následky nejen na lidech, ale i na autech. Pokud parkujete automobil v garáži nebo pod střechou na soukromém pozemku, máte obvykle vyhráno. V opačném případě budete před koncem roku mírně řečeno „nervózní“.

Po kom nárokovat škodu vzniklou během silvestrovských oslav?

Auto dokáže poškodit pyrotechnika i rozbitá láhev

Ohňostroje lidé odpalují každoročně a vaše auto jich možná už pár přežilo ve zdraví. Pokud všechno běží jak má, působení vysokých teplot se odehraje vysoko nad námi a dolů sletí jen chladnoucí saze. Ty, protože nesmí ublížit vlasům ani oblečení, nepoškodí ani lak auta.

Problém ovšem nastane, pokud (často notně alkoholem opojení) „odpalovačinedodrží bezpečnostní zásady a petardu odpálí v bezprostřední blízkosti lakovaných částí auta. Výsledkem mohou být mechanické defekty na povrchu, promáčkliny plechu nebo poškození laku způsobené teplem.

Po kom nárokovat škodu vzniklou během silvestrovských oslav?

Největší nebezpečí pro auta představuje pyrotechnika, která vyvolává silné tlakové exploze (např. petardy), nebo ta, která při hoření dosahuje vysoké teploty (např. bengálské ohně, rakety i prskavky). Nejohroženější jsou už standardně ploché části karoserie (kapota, střecha), na kterých se může pyrotechnika po dopadu udržet.

Co dělat, když po Silvestru zjistíte, že je auto poškozené?

Pokud po novoročních oslavách zjistíte, že auto poškodila zábavní pyrotechnika nebo rozbitá láhev, budete pravděpodobně hledat viníka, po kterém byste mohli škodu nárokovat. Ten je ale v naprosté většině případů nedohledatelný, takže vám nezbyde nic jiného než opravit auto na vlastní náklady.

To ovšem za předpokladu, že nemáte sjednané havarijní pojištění auta nebo speciální připojištění k povinnému ručení, které kryje i škody způsobené vandalismem, kam poškození způsobené pyrotechnikou nebo rozbitou lahví spadá.

Po kom nárokovat škodu vzniklou během silvestrovských oslav?

Vandalismus nechte vyšetřit policií

Pamatujte ale, že ani s pojistkou proti vandalismu nemusíte mít vyhráno. V případě zjištěné škody je totiž třeba vždy zavolat policii a nechat si škodu zdokumentovat. V tomto případě platí, že výše škody nehraje roli, zprávu od policie tak budete potřebovat vždy, i když činí škoda jen pár stovek.

Policie má následně lhůtu na pokus o vypátrání viníka. Pojišťovny tak hradí odškodnění až ve chvíli, kdy policie případ uzavře nebo odloží. Důležité je, aby policie čin kvalifikovala jako vandalství nebo tato informace přímo vyplývala z policejního protokolu.

Samotná výše pojistného plnění pak záleží na způsobené škodě, sjednaném limitu plnění i spoluúčasti. Před Silvestrem je také dobré zkontrolovat, jaká rizika vlastně „havarijko“ kryje. Některá živelní pojištění totiž zahrnují pouze oheň vzniklý v důsledku působení přírodních sil, nikoli oheň vzniklý jednáním člověka.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články