PRÁCE 🧰

Cena havarijního pojištění může být extra nízká, když víte, jak na to

17. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Havarijní pojištění si řidiči v Česku platí dobrovolně. Vzhledem k jeho vyšší ceně často velmi dlouho váhají, zda se jim tento produkt vyplatí, či nikoliv. Věděli jste ale, že jednoduchým trikem na něm lze celkem snadno ušetřit a zároveň vůz ochránit před případnými riziky?

„Trik“ s havarijním pojištěním ušetří dost peněz. Jak funguje?

Levné havarijní pojištění může být to krátkodobé

Pokud dospějete k názoru, že havarijní pojištění nechcete platit po dobu celého roku, ale zároveň nechcete riskovat, že budete případné škody hradit třeba během cest na vysněnou dovolenou, zapátrejte v nabídce tuzemských pojišťoven, které nabízejí krátkodobé havarijní pojištění.

To je určeno právě pro případy, kdy s vozidlem vyrážíte třeba na dovolenou a chcete svoji peněženku ochránit před nečekanými výdaji souvisejícími se škodami na vlastním vozidle, k nimž může dojít během zaviněné havárie, ale i vandalismem, či odcizením převážených věcí (typicky lyže, běžky, snowboardy, kola a další sportovní vybavení).

Ceny krátkodobého havarijního pojištění se samozřejmě liší dle rozsahu pojistné ochrany, výše spoluúčasti, ale i vhodně zvolené pojistné částky a pojistných limitů. Obvykle se ale průměrná cena tohoto havarijního pojištění pohybuje okolo několika stokorun, maximálně tisícovky. Zpravidla se tato cena počítá tak, že pojišťovna stanoví roční pojistné, to se vydělí počtem kalendářních dnů a následně se vynásobí počtem skutečných dnů, na které si krátkodobé havarijní pojištění sjednáváte.

Trik, který pojišťovny nesnáší

Dalším způsobem, který ale nedoporučujeme příliš praktikovat, je sjednání klasického (celoročního) havarijního pojištění před plánovanou cestou (např. na hory nebo do zahraničí) se záměrem ho po návratu vypovědět.

Pojistné na celý rok (případně jiné dohodnuté období) sice budete muset uhradit obratem, pokud ale po návratu sjednanou pojistku vypovíte do dvou měsíců od jejího sjednání, neplatíte pojišťovně žádné sankce a pojišťovna vám vrátí poměrnou část zaplaceného pojistného.

V tomto případě je ale samozřejmě potřeba dobře počítat, zda se vám tenhle trik vyplatí anebo je vhodnější uzavřít před dovolenou klasické krátkodobé pojištění, které jsme si popsali výše. Mějte totiž na paměti, že se vždy vrací pouze „nespotřebované“ pojistné.

Pokud tedy smlouvu ukončíte před počátkem její platnosti, pojistné se vrací v plné výši. Při ukončení do dvou měsíců od jejího sjednání je třeba počítat s 8 dny, které si pojišťovny nechávají na zpracování výpovědi. Po uplynutí těchto osmi dnů, které se klidně mohou krýt s vaší dovolenou, pojištění zaniká. Pokud těchto 8 dní zasahuje do počátku pojištění, pojistitel si pojistné za tyto dny nechá.

Praktický tip závěrem: Pokud chcete uvést tento „trik“ do praxe, překontrolujte u vybrané pojistky, zda se jí netýká tzv. karenční doba, o které jsme se více rozepsali v jednom z dřívějších článků.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články