PRÁCE 🧰

I ta nejdražší pojistka vám bude k ničemu, pokud si neohlídáte karenční dobu

25. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Povinné ručení, havarijní pojištění, životní pojištění nebo „cestovko“. Nejrůznější druhy pojistek si sjednáváme pro to, abychom ochránili nejen svoji peněženku, ale taky sebe nebo nejbližší. Pokud ale nebudete hrát podle „pravidel“ pojišťovny, může být v určitých případech i ta nejdražší pojistka lidově řečeno „k ničemu“.

Karenční doba má chránit pojišťovnu před podvodníky

Ošemetné lhůty

Číst pojistné podmínky přijde řadě z nás zdlouhavé a zbytečné. Ve skutečnosti bychom si je měli prostudovat ještě před tím, než pojistku uzavřeme. Uchrání nás to totiž před dodatečným zklamáním, které může nastat ve chvíli, kdy nebudeme věnovat pozornost tzv. karenční době. Její ignorace nám totiž může v různých situacích vystavit onu pomyslnou „STOPku“ při výplatě pojistného plnění.

Co je to karenční doba?

Karenční doba je pevně stanovená lhůta, během které pojišťovna nekryje konkrétní riziko a v případě pojistné události nevyplácí pojistné plnění. Karenční lhůta (chcete-li také karenční doba) je sjednávána v pojistné smlouvě a slouží k ochraně pojišťoven před pojistnými podvody. V minulosti se karenční doba používala zejména u nemocenské. Dnes se s ní můžeme setkat stále častěji i v oblasti pojišťovnictví.

Karenční doba a pojištění

Většina z nás se může s tímto pojmem setkat zejména ve chvíli, kdy si sjednává cestovní pojištění na poslední chvíli. U naprosté většiny pojišťoven je to možné klidně během čekání na letadlo. Vždy byste ovšem měli překontrolovat, zda pojistka skutečně platí okamžikem připsání platby za pojistné na účet pojišťovny, u níž si cestovní pojištění sjednáváte. Pokud je u vybrané pojistky stanovena karenční doba, může to znamenat, že začne platit až po jejím uplynutí.

Jak dlouhá může karenční doba být? Pokud je karenční doba stanovena například u cestovního pojištění, činí zpravidla 24 hodin. Pojistka tak v tomto případě začne platit až následující den po tom, co jste si ji sjednali. Délka karenční lhůty nicméně vždy závisí na konkrétní pojišťovně a může se pohybovat v řádech dnů, týdnů, ale třeba i měsíců (např. u životních pojistek).

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Ošemetné může být „cestovko“ i „havarijko“

S karenční dobou se můžete setkat i v případech, kdy jste pojišťovně ohlásili pojistnou událost, kterou ale řeší policie. V takovém případě odpovídá karenční lhůta takovému období, které uběhne do doby, než policie vydá potřebnou zprávu o tom, že případ odkládá.

Teprve poté může dojít k tomu, že jsou peníze z uzavřené pojistky vyplaceny pojišťovnou. Dříve to zkrátka není možné. Setkat se s tímto postupem můžete nejen u zmíněného cestovního pojištění, ale také třeba u pojištění havarijního, které kryje škody na vašem vlastním vozidle a chrání vás rovněž před dalšími riziky, která jsou zahrnuta v pojistné smlouvě (typicky vandalismus, okus zvířetem, řádění živlů apod.).

  Srovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články