PRÁCE 🧰

Jak na cestovní pojištění online? Sjednejte si ho na letišti, a klidně z mobilu

13. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Postupně odškrtáváte jednotlivé položky ze seznamu, který vás dělí od vysněné dovolené. Bohužel až na letišti zjistíte, že jste si do zmíněného seznamu zapomněli zapsat cestovní pojištění. Nepanikařte a sjednejte si ho při čekání na odlet přímo z mobilu! Poradíme, jak na to a přidáme i pár praktických tipů.

Jak sjednat cestovní pojištění před odletem na dovolenou?

Zachovejte chladnou hlavu

Asi se shodneme na tom, že vyrážet na zahraniční dovolenou bez platného cestovního pojištění je zbytečný risk, který se vám může nepěkně prodražit. A to často v tu nejméně vhodnou chvíli. Pokud jste ale jednoduše na sjednání „cestovka“ zapomněli, zachovejte chladnou hlavu. Cestovní pojištění do zahraničí si můžete sjednat přímo na letišti pomocí chytrého mobilního telefonu.

Jak na to? Pokud nemáte data, připojte se na Wi-Fi síť konkrétního letiště, na kterém se nacházíte. Většinou jsou tyto sítě veřejné a není k nim potřeba heslo. Pokud byste se na síť bez hesla přece jen nepřipojili, zeptejte se na něj na informacích.

Bezplatná Wi-Fi je samozřejmě i součástí letištních salonků, kam mají držitelé některých (zejména prémiových) platebních karet přístup zdarma. V opačném případě se za vstup, který zahrnuje i konzumaci občerstvení a dostupných nápojů, platí jednorázový poplatek.

Jak vypadají aktuální ceny letištních salonků v ČR? Na letišti Leoše Janáčka (Ostrava) zaplatíte za jednorázový vstup 549 Kč. V Brně jde o 490 Kč a na letišti Václava Havla (Praha) zaplatíte v závislosti na konkrétním salonku od 450 Kč – 1020 Kč.

Cestovní pojištění sjednáte online pomocí několika kliků

Jakmile se v klidu usadíte, najděte si buďto oficiální webové stránky vaší pojišťovny, nebo využijte srovnávače a online kalkulačky, pomocí kterých najdete nejen tu nejlevnější nabídku cestovního pojištění do zahraničí (proč nevybrat právě tuhle, jsme pro vás sepsali do tohoto článku), ale také nabídku, která bude nejlépe odpovídat poměru cena vs. rozsah pojistné ochrany.

Ve chvíli, kdy konkrétní cestovní pojištění do cílové destinace vyberete (čemu podrobit jeho výběr jsme si více rozepsali v jednom z dřívějších článků), zadejte osobní údaje o vaší osobě, případně dalších cestujících. Po vyplnění těchto údajů vás čeká už jenom poslední krok – platba pojistného platební kartou.

Pozor na karenční dobu!

Sjednání cestovního pojištění do zahraničí online je nesmírně jednoduché a často také velmi intuitivní. Na jednu zásadní věc byste si ale přece jen měli dát pozor. Jde o platnost cestovního pojištění, chcete-li tzv. karenční dobu, která udává, za jak dlouho začne sjednané cestovní pojištění platit. Pomocí karenční doby se totiž pojišťovny snaží ochránit před pojistnými podvody, kdy si klient uzavře cestovní pojištění až po pojistné události a následně se snaží získat pojistné plnění.

Zatímco u některých pojišťoven karenční doba prakticky neexistuje a pojistka je platná okamžikem připsání pojistného na účet pojišťovny, jinde je většinou cestovní pojištění na dovolenou platné až od druhého dne. Tuto informaci nicméně vždy zjistíte ve smluvní dokumentaci, která vám obvykle dorazí na zadaný e-mail. Asistenční kartičku si potom jednoduše stáhnete do mobilu nebo aplikace vaší pojišťovny.

Praktický tip závěrem: Pokud zjistíte, že jste na dovolenou vycestovali bez platného pojištění, prozkoumejte v online aplikaci vaší banky svou platební kartu a zjistěte, zda je její součástí cestovní pojištění a jaké. Je-li pojištění dostačující, není důvod sjednávat další. V opačném případě postupujte dle návodu výše.

  Nejlepší cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články