PRÁCE 🧰

Několik důvodů, proč se nevyplatí sázet na to nejlevnější cestovní pojištění

13. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Zatímco na dovolené příliš šetřit nechceme, u nejrůznějších pojistek často hledáme tu nejnižší cenu. A to je chyba, která nás v případě pojistné události může stát spoustu zbytečně vynaložených prostředků. Proč nemá smysl vybírat to nejlevnější cestovní pojištění?

Proč se vám může to nejlevnější cestovní pojištění pořádně prodražit?

Nejlevnější cestovní pojištění obvykle nabízí jen omezenou ochranu

Pokud tlačíte na cenu pojistky, měli byste vědět, že nejlevnější pojištění do zahraničí rozhodně nemusí být výhra. Většinou totiž nabízí jen velmi omezenou pojistnou ochranu a minimum krytých rizik. Pokud chcete pojistnou ochranu navýšit a sjednáte si k nejlevnější pojistce potřebná připojištění, rázem může být její cena někde úplně jinde.

Nejlevnější pojištění na cesty je obvykle spojeno s nízkými limity

Pojistný limit představuje maximální částku, kterou v případě pojistné události od pojišťovny můžete obdržet. Tato částka je uvedena v pojistné smlouvě. Nejlevnější cestovní pojištění je obvykle spojeno jen s velmi nízkými limity, které mohou být (zvláště u cest mimo Evropu) nedostatečné. Pamatujte, že vše nad ujednaný limit zaplatíte z vlastní kapsy. Takže tlakem na cenu příliš neušetříte. Ba právě naopak!

Náš tip: Všeobecně se doporučuje sjednat si cestovní pojištění do zahraničí s pojistným limitem alespoň 5 milionů korun u léčebných výloh. Při cestách mimo Evropu (např. do USA), je potřeba sjednat ještě vyšší limit nebo vybírat pojistky, které horní hranici pojistného plnění neomezují.

Nejlevnější cestovní pojištění do zahraničí je spojeno s řadou výluk

Při výběru vhodné pojistky je dobré zaměřit se nejen na rozsah pojistné ochrany a krytá rizika, ale také na limity pojistného plnění a výluky. Na základě nich mohou pojišťovny plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Výčet výluk je vždy uveden v pojistných podmínkách a zvláště u těch nejlevnějších cestovních pojištění bývá pěkně obsáhlý.

Nejlevnější pojistka zpravidla nekryje sportovní aktivity

Pokud se plánujete na zahraniční dovolené oddávat zimním nebo rizikovým sportům, nezapomeňte si tato rizika připojistit samostatně. Nejlevnější cestovní pojištění totiž většinou obsahuje jen rekreační sporty. Pokud se vám tedy stane úraz např. na lyžích nebo při vysokohorské turistice, od pojišťovny nemusíte dostat ani korunu!

Jak vybrat nejlevnější cestovní pojištění? Online s pomocí kalkulaček

Protože tento produkt nabízí téměř všechny pojišťovny na našem trhu, můžete k lepší orientaci využít nezávislých online srovnávačů a kalkulaček. Ty za vás aktuální nabídky najdou, porovnají a seřadí je klidně podle ceny nebo jiných parametrů. Snadno tak zjistíte, kdo má nejlevnější cestovní pojištění a co všechno konkrétní pojistka obsahuje. Vybrané „cestovko“ si můžete samozřejmě obratem sjednat a pojistné zaplatit online.

Náš tip: Díky srovnání najdete nejen to nejlevnější cestovní pojištění, ale můžete ušetřit i na samotném pojistném. Řada pojišťoven totiž za online sjednání nabízí zajímavou slevu!

Praktický tip závěrem

Pokud si chcete sjednat nejlevnější cestovní pojištění online na poslední chvíli, ověřte, zda vám bude pojistka platit okamžikem úhrady pojistného. Některé pojišťovny totiž pracují s tzv. odkladem počátku pojištění klidně i o sedm dní, takže pojistka nemusí platit od vámi nastaveného data a vy budete do zahraničí vyrážet nepojištění!

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články