PRÁCE 🧰

Srovnání cestovního pojištění najde tu nejlevnější pojistku. Sjednávat ji ale příliš nedoporučujeme

17. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Vyrážet do zahraničí bez cestovního pojištění je zbytečný risk, který se vám může nepěkně prodražit. Jak se ale zorientovat v aktuální nabídce pojišťoven? S tím vám pomůže nezávislé srovnání cestovního pojištění online.

Proč nevybírat nejlevnější cestovní pojištění na základě srovnání?

Srovnání cestovní pojištění najde a seřadí podle ceny

Nezávislé srovnávače a kalkulačky jsou při výběru vhodného cestovního pojištění skvělým rádcem i pomocníkem. Tento pojistný produkt totiž ve svém portfoliu nabízí téměř všechny tuzemské pojišťovny. Jednotlivé nabídky se ale liší nejen krytými riziky, ale také pojistnými limity.

Díky srovnání cestovního pojištění máte prakticky okamžitě přehled o aktuálních nabídkách, ale i cenách nebo rozsahu pojistné ochrany. Srovnávače a kalkulačky za vás dostupné nabídky dokonce seřadí, a to podle ceny nebo dalších parametrů. Pokud tlačíte na cenu, tady je pár důvodů, proč byste si měli sjednání nejlevnější pojistky dobře rozmyslet.

Nejlevnější cestovní pojištění obvykle nabízí nízké limity

Limit pojistného plnění definuje horní hranici, tj. nejvyšší částku, kterou vám při pojistné události pojišťovna vyplatí. U cestovního pojištění si stanovují pojistné limity samy pojišťovny a žádný zákonný limit (jako např. u povinného ručení) tady proto neplatí.

Při výběru nejlevnější pojistky proto ověřte, jak vysoké limity pojišťovna stanovuje např. u léčebných výloh. Při cestách po Evropě doporučujeme sjednat si pojistku, u které bude krytí alespoň 5 000 000 Kč. Při cestách mimo Evropu by mělo být krytí ještě vyšší.

Ověřte, jaká rizika nejlevnější pojistka kryje

Srovnání cestovního pojištění vám umožní najít nejen nabídky, které kryjí klasické rekreační sporty, ale i „cestovko“, u kterého budete mít pojištěné zimní, případně rizikové sporty. Výběr vhodného pojistného produktu, proto vždy přizpůsobte způsobu trávení vaší zahraničí dovolené.

Nezapomeňte také u konkrétní nabídky ověřit, na co všechno se vybraná pojistka vztahuje a jaké sporty řadí pojišťovna mezi rekreační, zimní nebo adrenalinové. Tuto informaci najdete v pojistných podmínkách konkrétního produktu. Pamatujte, že v případě úrazu u aktivity, která není pojistkou krytá, nemusíte obdržet od pojišťovny ani korunu.

Ověřte rozsah asistenčních služeb

Srovnání cestovních pojištění je skvělým rádcem při výběru, který vám usnadní orientaci na trhu i v aktuálních pojistných produktech. Při výběru se zaměřte také na rozsah asistenčních služeb, které jsou v zahraničí nezastupitelné. Operátor konkrétní pojišťovny je na telefonu 24/7 a vždy připraven poradit vám s problémem nebo neočekávanou událostí.

Pamatujte ale, že nejlevnější pojistky obvykle obsahují jen základní asistenci a velmi omezené limity pojistného plnění. Lepší pojistky zahrnují i právní asistenci, překladatele a další služby. Vždy je proto potřeba ověřit, v jakém rozsahu asistenční služba u vybraného produktu funguje.

Dejte si pozor na výluky

Nejlevnější pojistky jsou obecně spjaty také s řadou výluk, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Výčet výluk je vždy uvedený v pojistných podmínkách vybraného produktu a před jeho sjednáním je proto potřeba ho ověřit.

Praktický tip závěrem: Díky srovnání můžete cestovní pojištění vybrat a rovnou i online zaplatit. Pokud sjednáváte pojistku na poslední chvíli, volte raději platbu kartou. Připsání peněz na účet pojišťovny pomocí bankovního převodu totiž může trvat klidně i 24 hodin.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění na dovolenou

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články