PRÁCE 🧰

Na pojištění auta do zahraničí nešetřete. Může se vám to pekelně vymstít!

28. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Vysoká inflace, která se pochopitelně odráží také v cenách letních dovolených, nutí stále více Čechů vyrážet do zahraničí na vlastní pěst a autem. Pokud je to i váš případ, poradíme, na čem letos rozhodně nešetřit.

Proč se nevyplácí šetřit na pojištění auta do zahraničí?

Pojistka pro vás i vaše auto

Vyrážet bez platného cestovního pojištění by dnes již napadlo snad jen málokoho. Spousta cestovatelů se ale mylně domnívá, že při zahraničních cestách autem jim stačí v Česku sjednané povinné ručení. To je ale zásadní chyba, která je může v případě nehody nebo poruchy vyjít na desetitisíce!

Povinné ručení totiž kryje pouze škody, které způsobíte vlastním vozidlem ostatním účastníkům dopravního provozu. A to pouze ve vybraných evropských a mimoevropských zemích, které jsou vypsané na zelené kartě, případně jsme je pro vás vyjmenovali do tohoto článku. Veškeré škody na vlastním vozidle, případné opravy a v krajním případě i odtah pak musíte u nepojištěného auta hradit z vlastní kapsy.

Na pojištění auta do zahraničí nešetřete

Pojištění auta na cestu do zahraničí dnes už můžete řešit rovnou několika produkty. Buďto můžete auto připojistit v rámci povinného ručení, sjednat si v Česku celoroční havarijní pojištění, případně krátkodobé pojištění auta do zahraničí anebo si vybrat některý z balíčků, které nabízejí pojišťovny ke klasickému cestovnímu pojištění. Na pojištění auta na cesty do zahraničí ale rozhodně nešetřete. Mohlo by se vám to vymstít. Proč?

  • Minimální rozsah pojistné ochrany: Při výběru vhodného pojištění auta na cestu do zahraničí je vždy potřeba překontrolovat, co všechno vybraná pojistka kryje. Obecně platí, že levnější produkty nabízí jen základní a velmi omezenou pojistnou ochranu, proto se raději poohlédněte po dražším pojištění, které se vám ale v případě nehody nebo poruchy skutečně vyplatí.
  • Nedostatečné limity: Levné pojištění auta na cesty do zahraničí je obvykle spjato s nízkými limity, které se mohou v případě větších oprav, repatriace zpět do Česka nebo dalších komplikací na cestách, ukázat jako nedostatečné. Vše nad ujednaný limit navíc platíte z vlastní kapsy.
  • Základní asistence: Nejlevnější pojištění auta na cestu do zahraničí většinou obsahuje jen základní asistenci, která vás v případě komplikovaných poruch nebo odtahu zpravidla nepodrží. Co všechno by měla správná asistence zahrnovat, jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.
  • Spousta výluk: Na základě výluk mohou pojišťovny pojistné plnění zásadním způsobem krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Výčet výluk je vždy uveden v pojistných podmínkách a zvláště u těch nejlevnějších pojistek bývá pěkně obsáhlý.

Mohlo by vás zajímat: Co by mělo obsahovat kvalitní pojištění auta na dovolenou, abyste letos nebyli o desetitisíce chudší?

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Kolik to bude stát?

Na tomto místě pravděpodobně přemýšlíte, na kolik vás takové pojištění auta do zahraničí vlastně vyjde. Vždy samozřejmě záleží na tom, zda zvolíte připojištění k běžnému povinnému ručení, krátkodobé pojištění auta do zahraničí nebo speciální balíček k cestovnímu pojištění. Výsledná cena se odvíjí nejen od sjednaných rizik, ale také od zmíněných limitů. Zpravidla ale platí, že za takovou pojistku zaplatíte okolo několika stokorun.

A když si tuhle částku porovnáte s jedním odtahem nepojízdného auta třeba z chorvatského Splitu (při obvyklé ceně odtahových služeb 10 až 15 Kč za kilometr), která vás může vyjít až na 16 000 Kč, určitě nám dáte za pravdu, že kvalitní pojištění auta vás rozhodně nezruinuje a nemá tak smysl na něm zbytečně šetřit.

  Nejlepší cestovní pojištění do zahraničí

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články