PRÁCE 🧰

Víte, jak nahlásit pojistnou událost v zahraničí?

12. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Nejrůznější úrazy, krádeže, nemoci a nehody se nám často bohužel nevyhnou ani na zasloužené dovolené. Jak nahlásit a řešit pojistnou událost tisíce kilometrů od domova a nepřijít při tom zbytečně o peníze?

Poradíme, jak řešit pojistnou událost v zahraničí a nepřijít o peníze

Ještě než vyrazíte…

Dovolená se může zkomplikovat jedním špatným rozhodnutím. Pokud do zahraničí vyrážíte bez kvalitního pojištění, může se vám taková cesta pekelně prodražit. Tím spíš, pokud sem cestujete vlastním vozidlem. Odtahové služby si totiž počítají kolem jednadvaceti korun za kilometr jízdy tam i zpět.

Například takový výlet do chorvatského Zadaru s nepojištěným autem (včetně poplatků za dálnici), vyjde na padesát tisíc korun. Pokud se vypravíte do oblíbeného polského letoviska Łeba, pak se může výsledná částka za odtah vyšplhat až na 35 000 Kč. A podobné částky budete muset uhradit třeba i za odtah ze severní Itálie (cca 37 000 Kč).

Proto je před cestou potřeba zhodnotit všechna rizika, která vám během dovolené hrozí a zahraniční cestu správně pojistit. Kromě cestovního pojištění s dostatečnými limity (jak si je nastavit, jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků), nezapomeňte pojistit ani auto, jeho posádku, případně převážená zavazadla.

Před samotnou cestou zkontrolujte rozsah pojištěných rizik, ale i limity pojistného plnění. U zahraničních cest autem je pak potřeba (při)pojistit rozšířenou nebo nadstandardní asistenci. To pro případy technických komplikací na cestě nebo přímo v cílové destinaci.

Jak nahlásit pojistnou událost v zahraničí?

Ať už řešíte ztracené zavazadlo, úraz, nebo dopravní nehodu, ze všeho nejdřív kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny, u níž máte pojistku sjednanou. Operátor, který je k dispozici 24/7, vám poradí s dalším postupem, případně doporučí vhodné zdravotnické zařízení, kde vás ošetří a nebudou za to požadovat přímou úhradu.

U dopravních nehod bude nutné zavolat také policii a vyžádat si policejní protokol. Hlášení pojistné události pojišťovně pak bude mnohem jednodušší. S účastníkem nehody si na místě vyměňte doklady a vyplňte euroformulář o dopravní nehodě. Poškozenému neplaťte nic dopředu a nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte!

Tady je potřeba zdůraznit, že i když jste nehodu nezavinili, nesmíte spoléhat na vyřízení mezi pojišťovnami! Vždy je potřeba si zjistit u České kanceláře pojistitelů českou zastupující pojišťovnu té pojišťovny, která bude vyřizovat škodní událost viníka. Více informací o tom, jak v případě nehody postupovat, najdete na stránkách ČKP.

Jak řešit pojistnou událost v případě porouchaného nebo nepojízdného vozidla? Rozhodně vůz nenechávejte v prvním autoservisu, který po cestě potkáte. Vždy je potřeba situaci opět konzultovat s operátorem své pojišťovny. Ten vám poradí, kam s vozidlem zajet (podle toho, s jakým autoservisem má vybraná pojišťovna smlouvu), případně zajistí odtah vozidla. Vždy si uschovejte veškeré dokumenty, které po vás bude pojišťovna vyžadovat.

Pamatujte také, že pojišťovny nabízí různé balíčky pojištění, které se od sebe liší nejen poskytovanými službami, ale také pojistnými limity. Řešit pojistnou událost v zahraničí na vlastní pěst se proto nevyplácí. Vždy proto kontaktujte asistenční službu a řiďte pokyny jejího operátora.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články