PRÁCE 🧰

Za jak dlouho nahlásit dopravní nehodu pojišťovně

14. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Situace na silnicích je často nevyzpytatelná, a tak se může stát snadno dopravní nehoda. Jak je to s pojišťovnou, kdy ji musíte oznámit situaci a co je pro to nutné?

Za jak dlouho nahlásit dopravní nehodu

Určitě by se lhůta nahlášení dopravní nehody neměla prodloužit na několik týdnů. V ideálním případě je vhodné oznámit situaci neprodleně. Pokud nevíte číslo na svou pojišťovnu, vždy jej naleznete na zadní straně zelené karty.

Samozřejmě všemu předchází závažnost samotného incidentu. Pokud se jedná o drobný karambol či trošku vážnější nehodu, při které ale nebyl nikdo zraněn, pak by bylo vhodné pojišťovnu informovat do druhého dne. U závažnějších případů, kdy se každý soustředí přeci jen trochu na něco jiného, je v pořádku i pár dnů.

Co budu potřebovat doložit?

Bohužel nestačí, že jen zavoláte na centrálu a pojišťovna začne vše okamžitě řešit. Máte několik možností, jak pojišťovnu kontaktovat - mailem, přes formulář, osobně a nebo vše poslat poštou.

Po každé nehodě je nutné mít u sebe vyplněný záznam, který následně předáte své pojišťovně. V případech, kdy se na místo nehody nevolá policie, je nutné vyplnit Evropských formulář pro záznam o dopravní nehodě, který byste měli mít vždy v kastlíku auta. Pokud jej nemáte, pak můžete vše sepsat na čistý kus papíru, ale jen v případě, že bude vyplněno vše důležité. To znamená kdy a kde se nehoda stala, informace o účastnících nehody, popsání nehody a samozřejmě i podpisy zúčastněných.

Není od věci si celou nehodu rovněž nafotit na mobilní telefon a do zprávy pro pojišťovnu připojit i fotodokumentaci. Vhodné je zdokumentovat nejen okolí, ale i detaily poškození vozidla, případně poškození majetku třetí strany.

Jestliže je k nehodě přivolána policie, pak žádný formulář nemusíte vyplňovat a počkáte, až co dostanete za protokol od police. Ten se musí vždy podepsat, avšak než tak učiníte, záznam si pečlivě přečtěte, ať víte, co podepisujete a s čím tedy souhlasíte.

Co se stane dál?

Jakmile se pojistná událost nahlásí na pojišťovnu, dostane své identifikační číslo. Celou záležitostí se následně bude zabývat likvidátor. To je osoba, která bude věc šetřit a posuzovat. Pokud budou nějaké dokumenty chybět, zavolá si o ně. V mnoha případech se ozve i technik, který ohledá auto.

Každé šetření by mělo skončit do tří měsíců. Obvykle to bývá jeden měsíc, ale pokud jste dodali špatné dokumenty a nebo příliš otálíte s oznámením pojistné události, může se šetření protáhnout právě až o ty další dva měsíce. Je tedy ve vašem zájmu incident oznámit co nejdříve.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články