PRÁCE 🧰

Jakým způsobem nahlásit škodu

5. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nahlášení škody při pojistné události bude probíhat napříč pojišťovnami velmi podobně. Důležité je, věc neodkládat na později a situaci řešit pokud možno okamžitě.

Jakým způsobem nahlásit škodu u vozidla

První, co by člověk měl řešit, je zdraví. Je jedno, jak velká nebo malá dopravní nehoda se stala, ale dříve než zavoláte na pojišťovnu, ujistěte se, jak jsou na tom ostatní účastníci nehody. Policii je nutné zavolat vždy, kdy je na místě zranění nebo vznikla škoda vyšší než 100 tisíc korun, případně jsou škody na majetku třetí osoby.

Pokud jsou na místě zranění, je nutné zavolat záchrannou službu, ta se obvykle spojí i s policií, která na místo dorazí, případně ji zavolá někdo jiný – ve většině případů to bývají i svědci.

Malé nehody

Jestliže se nejedná o nic vážného, pak nemusíte volat policii. Jediné, co musíte určitě udělat, je vyplnit záznam o dopravní nehodě – je to ten barevný papír, který byste měli mít vždy u sebe. Vyplní se všechna políčka a vyznačí se, kdo je viník a kdo poškozený, to by mělo být na viditelném místě.

Dokument se musí také samozřejmě podepsat. Jakmile to budete mít hotové, je nutné zajistit ještě fotografie místa, tedy vyfotit vše, co je důležité – jak místo činu, tak i poškození. Následně vše odešlete na pojišťovnu. Té dodáte i číslo pojistné smlouvy.

Větší nehoda se zraněním

První pomoc je důležitá a pokud nevíte, jak ji poskytnout, je vhodné absolvovat nějaký kurz. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude hodit. Při dopravní nehodě, kde došlo i ke zraněním, je nutné zajistit místo. Pokud je vás víc, rozdělte si, kdo co bude dělat. Jestliže jste na vše sám, pak jako první poskytněte pomoc a volejte záchrannou službu.

V takových chvílích byste měli mít na sobě i reflexní vestu, neboť už se stalo několik sekundárních nehod, kdy řidiči pomáhajícího  neviděli a srazili ho. Vestu mějte vždy v přední části vozu, kde na ni snadno dosáhnete.

K takovým nehodám musí dorazit i policie, proto místo neopouštějte, dokud nebude sepsán protokol o dopravní nehodě. Ten budete muset i podepsat. Řádně si ho přečtěte a pokud s něčím nesouhlasíte, pak jej nepodepisujte se a napište na něj vlastní vyjádření. Co se týká vašeho vozidla, u vážnější nehod s ním nebudete moci odjet. Proto se doporučuje zavolat na linku 1224, která je univerzální pro všechny pojišťovny a dá se přes ní vyřešit odtah. Kromě toho lze kontaktovat přímo svou pojišťovnu, která přes například Global Assistance zajistí potřebné.

Škoda na pojišťovnu se může ohlásit třemi způsoby: online, osobně nebo telefonicky. Volte takovou formu, která je pro vás nejdostupnější. Jakmile škodní událost ohlásíte, většinou vás o několika hodin později zkontaktuje technik, se kterým si sjednáte termín pro prohlídku poškozeného vozidla.

Když něco způsobíte vy

Žijeme ve zvláštním světě, kdy se zodpovědnost příliš nenosí, a tak buďte čestnou výjimkou. Jestliže někomu odřete auto, ulomíte zrcátko, nebo ho prostě nešťastnou náhodou nabouráte, počkejte až dorazí řidič poškozeného vozu. Pokud se to stalo v době, kdy spěcháte, je slušnost zanechat za stěračem omluvu a své telefonní číslo, aby se s vámi poškozený mohl spojit a škodu vyřešit. Samozřejmě je vhodné vše nafotit, aby poškozený nevyužil příležitosti a nesvalil na vás i jiná poškození, za které nemůžete.

Pokud se stane něco vážnější, při nehodě jsou například zranění, vy se rozhodnete ujet. Nezůstanete bez trestu. Velmi snadno se dá dopátrat, kdo byl v autě, které od nehody ujelo. V takovém případě se jedná o přestupek – pokuta a sedm trestných bodů do bodového konta. Navíc veškeré škody, které uděláte, za vás platí vždy pojišťovna u které máte sjednané povinné ručení. Není tedy důvod zbrkle odjíždět!

Zdroj info: ePojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články