PRÁCE 🧰

Pozor na podmínky „cestovka“. Levné cestovní pojištění se vám může pěkně prodražit

21. 2. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

V dobré víře si sjednáte cestovní pojistku, kterou vzápětí na dovolené opravdu využijete. Jaké bude ale vaše zděšení, když se pojišťovna začne „cukat“ nebo dokonce odmítne plnit? Problémem bývá většinou levné cestovní pojištění. Na co si dát pozor?

Na co si dát pozor u levného cestovního pojištění?

Krytá rizika

Levné cestovní pojištění je většinou spjato jen s velmi omezenými riziky, která vás na cestách mohou potkat. Většinou jsou jeho součástí léčebné výlohy (s omezeným pojistným limitem), které se vztahují jak na léčbu úrazů, tak nemocí. Většinou pojišťovna kryje také rekreační sporty. Tím ale výčet krytých rizik končí.

Rizikové, nebo dokonce zimní sporty si již musíte připojistit samostatně. To samé také platí pro další rizika v podobě odpovědnosti za způsobenou škodu (například na italské sjezdovky vás bez odpovědnosti vůbec nepustí) nebo úrazové pojištění, případně pojištění ztráty a poškození zavazadel.

Náš tip: Výše uvedená rizika je většinou potřeba připojistit samostatně, což samozřejmě navyšuje výslednou cenu cestovního pojištění. Proto má smysl vybírat spíše z komplexnějších balíčků pojišťoven.

Omezené asistenční služby

Pokud vyrážíte na zahraniční dovolenou autem, případně si plánujete v cílové destinaci vozidlo půjčit, měla by být součástí vybraného cestovního pojištění nabídka rozšířených asistenčních služeb.

Ty vás totiž podrží nejen ve chvíli, kdy budete potřebovat řešit problém s vozidlem (např. odtah, zapadnutí v hlubokém sněhu, oprava, natankování špatného paliva apod.), ale také v situacích, kdy potřebujete tlumočníka nebo radu českého lékaře.

Rozšířená asistence se vám bude hodit i ve chvíli, kdy bude potřeba řešit náhradní vozidlo, případně jeho repatriaci (například z důvodu vážné a neopravitelné závady) zpět do Česka.

Měli byste vědět: Naprostá většina levnějších pojistek zahrnuje pouze základní asistenci. Tu rozšířenou je potřeba připojistit samostatně a měli byste ji volit minimálně ve chvíli, kdy na dovolenou vyrážíte vlastním vozidlem.

Zásah horské služby

Zimní dovolená v zahraničí s sebou nese jedno specifikum. Tím je zásah horské služby, která v zahraničních destinacích patří v naprosté většině případů mezi soukromé subjekty, jejichž činnost není pokryta z místního veřejného zdravotního pojištění. Pokud proto budete horskou službu v zahraničí potřebovat, připravte se, že to rozhodně nebude zadarmo.

A protože zásah horské služby většinou v základních balíčcích nenajdete, je potřeba ho připojistit samostatně, případně zvolit dražší a komplexnější balíček cestovního pojištění, v němž se již toto riziko nachází.

Pokud služeb horských záchranářů využijete, vždy vyhledejte lékaře ve zdravotnickém zařízení, které vám doporučí operátor pojišťovny. Samotná faktura od horské služby totiž k vyřízení pojistné události nestačí. „Vstupenkou“ k úhradě vynaložených prostředků je lékařská zpráva!

Karenční lhůta

Levné cestovní pojištění dnes už sjednáte online. Nemusíte nikam chodit a klidně můžete pojistku sjednat z letiště před odletem. Tady je ovšem potřeba dávat pozor na jeden důležitý pojem, kterým je karenční doba (nebo karenční lhůta).

Ta má chránit pojišťovnu před pojistnými podvody. Například u cestovního pojištění činí v některých případech karenční lhůta 24 hodin od okamžiku připsání platby na účet pojišťovny. Délka karenční lhůty nicméně vždy záleží na konkrétní pojišťovně a může se pohybovat v řádech dnů, týdnů, ale třeba i měsíců (např. u životních pojistek).

Pokud je tato lhůta u vybrané pojistky stanovená, znamená to, že pojistka začne platit až po jejím uplynutí. Toto je potřeba vždy překontrolovat! Dobrou zprávou ovšem je, že naprostá většina pojišťoven karenční lhůtu u cestovního pojištění nestanovuje a pojistka je platná okamžikem zaplacení pojistného.

Pojistné limity

Důležitým bodem cestovního pojištění do zahraničí, které si v dobré víře sjednáte levně, jsou pojistné limity. Pojistným limitem rozumíme maximální částku, kterou vám může pojišťovna v případě pojistné události vyplatit.

Zatímco u levného cestovního pojištění bývají limity omezené konkrétní částkou (vše nad zmíněnou částku pak hradí pojistník z vlastní kapsy), dražší pojistky mívají zpravidla neomezené plnění.

Při výběru vhodného cestovního pojištění proto vždy překontrolujte nejen výši pojistných limitů (jak je správně nastavit, jsme si vysvětlili v jednom z dřívějších článků), ale také rozsah pojistné ochrany a hlavně výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články