PRÁCE 🧰

Jak si sjednat levné cestovní pojištění v roce 2024 a ušetřit?

29. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Vyrážet do zahraničí bez cestovního pojištění je zbytečný risk. Změní se nějak jeho cena v roce 2024? A jak ho sjednat za nejnižší možnou cenu? Máme pro vás důležité informace i praktické tipy!

Pravidla cestovního pojištění v roce 2024 a tipy, jak na něm ušetřit

Zdraží cestovní pojištění v roce 2024?

Již téměř se stoprocentní jistotou víme, že zdražení pojistného se v příštím roce dotkne povinného ručení. Důvodem je nový zákon, který upravuje výši minimálních zákonných limitů ze současných 35 milionů korun na 50 milionů korun.

Odhadované zdražení by se mělo pohybovat okolo sedmi až osmi procent. Velmi podobně by tomu mělo být také u havarijního pojištění. Jak je na tom ale cestovní pojištění, které si sjednáváme pro případy nečekaných úrazů, nemocí nebo dalších komplikací (nejen) na zahraniční dovolené?

Zástupci pojišťoven o zdražení tohoto produktu zatím nehovoří. Důvodem může být skutečnost, že v posledních letech cestovní pojištění meziročně podražilo o 18,7 %, což by mohlo další zdražení v roce 2024 vylučovat.

Proč mít cestovní pojištění? Cestovní pojištění kryje rizika spojená s náhlým onemocněním, úrazem, ztrátou zavazadel nebo způsobením škody třetí osobě v průběhu jednorázových nebo opakovaných turistických a pracovních cest do zahraničí. Kvalitně nastavená pojistka vás uchrání nečekaných výdajů a většinou i plateb v hotovosti.

Celoroční nebo jednorázové cestovní pojištění?

Pokud v nadcházejícím roce hodláte cestovat, pak budete jistě přemýšlet, zda si sjednávat jednorázové nebo celoroční cestovní pojištění. Odpověď v tomto případě není zcela jednoznačná, avšak obecně lze říct, že se vám dlouhodobé cestovní pojištění vyplatí, pokud plánujete v zahraničí strávit celkem alespoň 40 dní v roce. V opačném případě si sjednejte jednorázové a cestovní pojištění před každou individuální cestou.

Jak si levné cestovní pojištění sjednat online?

Levné cestovní pojištění snadno sjednáte buďto přímo u vybrané pojišťovny nebo pomocí nejrůznějších srovnávačů a kalkulaček, které za vás dostupné nabídky porovnají a seřadí dle ceny nebo dalších parametrů. Cestovní pojištění můžete levně sjednat nejen osobně na pobočce, ale také online prostřednictvím chytrého mobilního telefonu nebo počítače, tabletu, či notebooku s internetovým připojením.

Jak na to?

Jednoduše navolíte konkrétní destinaci, termín a vyplníte údaje o cestujících. Zvolit můžete i řadu připojištění (např. zimní nebo rizikové sporty) a pojistné následně uhradíte bankovním převodem nebo platební kartou. Na tomto místě je potřeba zmínit jednu důležitou věc, kterou je karenční doba. Ta říká, od kdy sjednané cestovní pojištění začíná platit. Zatímco někde je jeho platnost spojena s připsání platby na účet pojišťovny, jinde bude pojistka platná až od následujícího dne.

Proč vlastně karenční doba existuje? Pomocí karenční doby se pojišťovny snaží ochránit před pojistnými podvody, kdy si klient uzavře cestovní pojištění až po pojistné události a následně se snaží získat pojistné plnění.

Proč nemusí být levné cestovní pojištění výhra?

Sjednat si cestovní pojištění levně dnes není žádné velké umění. Zmíněné kalkulačky a srovnávače za vás dostupné produkty seřadí podle ceny během několika mála minut. Vybírat ale to nejlevnější cestovní pojištění nemusí být ideální. Taková pojistka kryje totiž jen minimum rizik a většinou je spojena s velmi nízkými limity. Co to znamená v praxi? Že vše nad ujednaný limit budete muset uhradit z vlastní kapsy. Před výběrem vhodné pojistky si proto přečtěte, jak kvalitní „cestovko“ vybrat a nešlápnout při tom vedle.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články