PRÁCE 🧰

Tohle jsou nejčastější chyby při sjednávání cestovního pojištění online

4. 3. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Na zahraniční dovolenou letos plánujete vyrazit zhruba každý druhý Čech. Zatímco na samotném pobytu šetříme jen velmi neradi, u cestovního pojištění hledáme zpravidla tu nejlevnější nabídku. A to je jedna z nejčastějších chyb, které nás mohou vyjít pěkně draho. Jakých dalších prohřešků se dopouštíme?

Osm nejčastějších chyb při sjednávání cestovního pojištění online

Uzavíráte pojištění jen na dobu pobytu

Spousta cestovatelů si sjednává pojistku pouze na samotné období pobytu. To znamená, že jejich cestovní pojištění platí první a poslední den v cílové destinaci. Do pojistné doby už ale nepočítají dny, které stráví na cestě. Počítejte s tím, že i během transferů se vám může stát úraz, takže je dobré uzavřít online cestovní pojištění na všechny dny.

Nekontrolujete karenční lhůtu

O karenční lhůtě (chcete-li karenční době) jsme se více rozepsali v jednom z předchozích článků. I když to bývá spíše výjimkou, také u cestovného pojištění sjednaného online se s ní můžete setkat. A to zejména ve chvíli, kdy si sjednáváte pojistku na poslední chvíli třeba z letiště. Proto vždy překontrolujte, kdy začne vybrané pojištění platit. Pokud se pojistná událost stane během karenční doby, na plnění od pojišťovny nemáte nárok.

Tlačíte na co nejnižší cenu

Nejrůznější internetové kalkulačky a srovnávače jsou důmyslným pomocníkem. Na základě zadaných parametrů vám najdou dostupné nabídky, které si můžete nechat seřadit podle ceny. Vybírat nejlevnější pojistku se však nemusí vyplatit. Taková pojistka totiž zpravidla disponuje jen velmi nízkou pojistnou ochranou, nedostatečnými limity a řadou výluk. Spíše než na cenu se proto při výběru zaměřte na krytá rizika a výši pojistných limitů.

Neseznámíte se se seznamem výluk

Výluky jsou situace, na základě kterých může pojišťovna přistoupit k odmítnutí nebo výraznému krácení pojistného plnění. Mezi ty nejčastější patří jízda mimo vyznačené sjezdovky, požívání alkoholu, či jiných omamných látek, aktivity ve vysoké nadmořské výšce (zpravidla nad 3 500 m. n. m.), pojistná událost vzniklá v souvislosti s trestnou činností nebo porušením bezpečnostních nařízení. V takovém případě nemusíte dostat od pojišťovny ani korunu. Vždy ale samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách vybrané pojišťovny.

Spokojíte se s nízkými pojistnými limity

Pojistné limity představují maximální částku, kterou vám může pojišťovna vyplatit v případě pojistné události. Jak už jsme zmínili výše, ty nejlevnější pojistky jsou často spojeny jen s velmi nízkými limity, které mohou být v závažnějších případech nedostatečné. Vše nad ujednaný limit proto musí cestovatel zaplatit z vlastní kapsy.

Mohlo by vás zajímat: V Evropě stačí vybírat z pojistek, které mají krytí alespoň 5 000 000 Kč. Při cestách mimo Evropu je potom vhodné zvolit cestovní pojištění s vyšším nebo neomezeným krytím léčebných výloh.

Absence asistenční služby

Ty nejlevnější balíčky online cestovního pojištění vůbec nemusí asistenční služby obsahovat. Asistenční služba je přitom velmi praktickým pomocníkem, obzvláště pokud funguje 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Díky asistenční službě se můžete spolehnout na pomoc operátora, který vám zodpoví všechny otázky a pomůže vám například s tlumočením, právní asistencí, zajištěním konzultace s českým lékařem apod.

Náš tip: Pokud cestujete do zahraničí vlastním vozidlem, volte cestovní pojištění s rozšířenými asistenčními službami. Ty vám pomohou v případě komplikací na cestě nebo repatriací porouchaného, či havarovaného vozidla zpátky do Česka.

Nemáte pojištěný zásah horské služby

Pokud cestujete na dovolenou do zahraničí, překontrolujte, zda vybraná pojistka kryje také zásah horské služby. A to nejen v zimním období! Horská služba je totiž v zahraničních destinacích většinou soukromým subjektem a základní pojistky její služby nekryjí. Více se o této problematice rozepisujeme v jednom z dřívějších článků.

Nekontrolujete pojištěné sporty

Chystáte se na dovolené provozovat nejrůznější sporty? Pamatujte, že v základních balíčcích jsou většinou pojištěné jen rekreační sporty. Do rekreačních sportů patří nejčastěji aktivity, jakými je třeba běh, plavání, plážový volejbal na rekreační úrovni, jízda na kole, běh na lyžích po vyznačených trasách, bruslení, in-line a in-line na ledě, či lyžování na vyznačených sjezdovkách do určité nadmořské výšky.

Například canyoing, paddleboarding, via ferrata, turistika ve vyšší nadmořské výšce, jízda ve skateparku, surfing, kitesurfing nebo šnorchlování a potápění však mohou některé pojišťovny zařazovat do kategorie rizikových sportů. Proto vždy překontrolujte, zda vaše pojistka kryje sporty, kterým se na dovolené plánujete věnovat.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články