PRÁCE 🧰

Fingovaných nehod v Česku přibývá. Odhalovat je pomáhá speciální software

25. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Počet pojistných podvodů na silnicích se podle dostupných statistik pojišťoven zvýšil více než dvojnásobně! S jejich odhalováním pomáhá sofistikovaný software i umělá inteligence. Co řidiči hrozí, pokud na něj pojišťovna přijde?

Za pojistný podvod pokuta i kriminál. Co dalšího vám hrozí?

Nehodu měly fingovat štětiny ze smetáku

Jistý řidič, který si platil nejen povinné ručení, ale také připojištění pro případy střetu se zvěří, kvůli vlastní nepozornosti boural a zdemoloval celou přední část vozu. Protože se na tuto škodu pojistka nevztahovala a dotyčný ji rozhodně neplánoval uhradit z vlastní kapsy, rozhodl se spáchat pojistný podvod.

Protože měl zmíněné připojištění pro případy střetu se zvěří, naaranžoval fingovanou dopravní nehodu. Na vozidle dokonce nechyběla ani zvířecí srst. V tomhle příběhu však byla řada nesrovnalostí, které pomohl odhalit vyšetřovací tým pojišťovny, u níž si dotyčný nepoctivec pojistku platil.

I když vypadala nehoda na první pohled věrohodně, poměrně záhy specialisté zjistili, že ona „zvířecí srst“ byla vlastně štětinami z obyčejného kuchyňského smetáku. Od pojišťovny zmíněný nepoctivec nedostal pochopitelně ani korunu. Navíc mu nyní za pojistný podvod hrozí až desetileté vězení.

Pojistných podvodů přibývá

Výše uvedený příběh rozhodně není ojedinělý. Počet pojistných podvodů, které tuzemské pojišťovny pravidelně řeší a evidují, totiž rok od roku přibývá.

Zatímco v roce 2021 prověřovaly vyšetřovací týmy asi 5,7 tisíce případů, v roce 2022 to už bylo bezmála 6,6 tisíce případů. A proč řidiči stále častěji podvádí? Důvod je zřejmý – drahota způsobená rekordní inflací a energetickou krizí a snaha lidí ušetřit na čem se jen dá. A to i za cenu vysokých pokut a desetiletého vězení.

Sofistikovaný software i umělá inteligence

Pojišťovnám pomáhají podvody odhalovat například sofistikované počítačové programy, které dokážou upozornit na podezřelou událost, kterou následně zkoumají vyšetřovatelé, znalci a v některých případech i policie.

Do hry navíc stále častěji vstupuje i analýza pojistných událostí, která s využitím umělé inteligence i strojového učení dosahuje pozoruhodných výsledků. Nepoctivci tak mají cestu k neoprávněným penězům zase o něco komplikovanější.

Pojistný podvod je trestným činem

Řidiči, kteří přemýšlí, jak dostat z pojišťovny více peněz, než na kolik mají ve skutečnosti nárok, by si měli uvědomit, že v České republice je od roku 1998 pojistný podvod trestným činem.

Výše trestu se odvíjí od způsobené škody. Za spáchání pojistného podvodu lze uložit trest odnětí svobody v rozmezí 2 až 10 let, zákaz činnosti, propadnutí věci anebo peněžitý trest. Dobře si proto rozmyslete, jestli vám za pár tisícovek navíc spáchání pojistného podvodu stojí.

Zdroj info: iRozhlas, Deník.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články