PRÁCE 🧰

Odřené auto na parkovišti? Poradíme, co v takovém případě dělat a kdo zaplatí škodu

3. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Vycházíte si z nákupního centra, nesete si k autu tašky napěchované nákupem a pochvalujete si, jak výhodně jste nakoupili. Radost vám ale poměrně záhy zkazí auto, které vám nějaký „dobrák odřel nákupním vozíkem. Jak tuhle situaci řešit a co dělat, abyste nemuseli platit opravu ze svého?

Jak řešit odřené auto na parkovišti? Ideálně s pojišťovnou

Jde o dopravní nehodu, nikoliv vandalismus

Jako první si musíme udělat jasno v tom, jak bude odřené auto na parkovišti posuzováno. I když se to může zdát maličko nelogické, náraz nákupního vozíku do stojícího auta je dopravní nehodou a jako k takové se k ní musí přistupovat. Nejde tak většinou o vandalismus, jak se mohou někteří domnívat. O vandalismu bychom hovořili ve chvíli, kdy by se nám podařilo prokázat, že nakupující najel s vozíkem do našeho auta úmyslně.

Kdy k nehodě na parkovišti volat policii?

Pokud viník nezanechá za stěračem vzkaz s telefonním číslem, případně se na místě nedohodnete na tom, kdo za vinu může, bude potřeba zavolat policii. Ta může v některých situacích čin překvalifikovat jako vandalismus. Zde nicméně platí, že pojišťovna se posouzením Policie České republiky nemusí řídit, protože provádí své vlastní šetření na základě stop z místa nehody.

Myslete na tuhle nepříjemnost s předstihem

Jak k odřenému autu na parkovišti přistupuje pojišťovna a kdy máte nárok na proplacení opravy? Protože jde o dopravní nehodu (ve výjimečných případech vandalismus), klasické povinné ručení, které si v Česku platíte, je na tuto událost krátké a škodu vám neuhradí.

Škody na vlastním vozidle, a tudíž i odřené auto, uhradí pojišťovna pouze z havarijního pojištění. To samozřejmě za předpokladu, že si tento pojistný produkt platíte a správně ho nastavíte. Při výběru vhodného havarijního pojištění si proto nezapomeňte sjednat alespoň riziko dopravní nehody, vandalismu a odcizení. Od věci není ani pojištění střetu se zvěří a připojištění pro případ řádění živlů.

Měli byste vědět: Řidiči často mylně spoléhají na povinné ručení a havarijní pojištění, včetně rizika dopravní nehody, si proto nesjednávají. Jaké je pak jejich překvapení, když jim pojišťovna odmítne opravu proplatit? Na tomto místě je proto opět důležité zopakovat, že povinné ručení kryje pouze škody způsobené vlastním vozidlem ostatním účastníkům dopravního provozu!

S oznámením škody neotálejte

Odřené auto nákupním vozíkem byste měli oznámit pojišťovně bez zbytečného odkladu. A je úplně jedno, zda viníka znáte, či nikoliv. Ideální je auto nafotit ze všech stran a dále postupovat podle pokynů pojišťovny. Ta vás bude pravděpodobně za pár dnů kontaktovat s dotazem, zda chcete auto nechat opravit formou rozpočtu nebo na fakturu. Této problematice jsme se více věnovali v jednom z předchozích článků.

Zatímco pojistné plnění formou rozpočtu se uplatňuje zejména u méně rozsáhlých škod, oprava tzv. „na fakturu“ je realizována výlučně smluvním servisem pojišťovny, u níž si „havarijko“ platíte. Výplata peněz může být v tomto případě mnohem rychlejší, než u plnění formou rozpočtu. Ve finále je ale samozřejmě pouze na vás, kterou z možností zvolíte.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jiří, 4. 9. 2023 9:43
Jakej mazal psal tenhle článek. O žádnou dopravni nehodu se nejedná. Naprostý nesmysl a neznalost redaktora. Ono totiž by auzo musrlo být v pohybu. Jinak smůla.
Antonín Švihnos, 3. 9. 2023 21:51
Oznámit které pojišťovně? Z povinného to nepůjde a havarijní nemám.

Podobné články