PRÁCE 🧰

Poradíme, kdy volat policii k nehodě a vyhnout se zbytečným komplikacím

13. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

I mistr tesař se někdy utne a způsobí dopravní nehodu. Navíc se často do kolize dostanete i bez vlastního přičinění. Vždy je ale potřeba zachovat chladnou hlavu a vědět, kdy je nutné volat policii k dopravní nehodě, a kdy se naopak bez přítomnosti uniformovaných složek policie obejdete.

V jakých případech a kdy je nutné volat policii k dopravní nehodě?

Kdy volat policii k nehodě? Nejde jen o výši škody!

Povinnost přivolat policii při dopravní nehodě se vždy řídí zákony té země, ve které došlo k dopravní nehodě. Pokud došlo k bouračce na území České republiky, je třeba volat policii v následujících případech:

  • Během nehody došlo ke zranění nebo usmrcení osob
  • Během nehody vznikla hmotná škoda převyšující zřejmě na některém z vozidel (včetně přepravovaných věcí) částku 100 000 Kč
  • Došlo k poškození součásti nebo příslušenství pozemní komunikace (např. svodidla, dopravní značka, zábradlí mostu,…)
  • Účastníci dopravní nehody sami nemohou zabezpečit obnovení silničního provozu
  • Nehodou vznikla škoda na majetku třetí osoby (s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě – např. služební nebo půjčené vozidlo, leasing apod.)
  • Během nehody srazíte zvěř
Kdy ještě volat policii při nehodě? Policisty volejte také v případě, kdy se jako účastníci dopravní nehody nedokážete dohodnout na míře zavinění, viník nehody je cizinec, případně od nehody dotyčný ujede. Policii byste měli volat i v případě, kdy bouráte se služebním vozidlem.

Srážka se zvěří: Volat policii byste měli, i kdyby zvíře uteklo

Specifickou situací, která vás ale při špatném postupu může stát peníze z havarijní pojistky, je i střet se zvěří. V tomto případě je vždy viníkem řidič, který zvíře srazil. Případné plnění tak nepůjde z jeho povinného ručení, ale z pojištění havarijního, pokud ho má dotyčný sjednané.

Aby vám ale pojišťovna plnila, musíte srážku neprodleně nahlásit policii. A to, i kdyby sražené zvíře nakrásně uteklo. Dobře si také už dopředu prostudujte podmínky sjednané pojistky, abyste vše včas oznámili na patřičná místa a o kompenzaci se nepřipravili kvůli formalitám.

  Srovnat nabídky havarijního pojištění

Nezapomeňte sepsat záznam o dopravní nehodě

Kdy volat policii k nehodě už víte. Pokud její asistence není u bouračky nutná, i přesto se musíte s druhým účastníkem nehody dohodnout na tom, kdo nehodu zavinil. K tomu slouží tiskopis „Záznam o dopravní nehodě“, který je dobré mít vytisknutý v autě.

Co musí záznam o dopravní nehodě obsahovat?

  • místo a čas dopravní nehody,
  • jméno, příjmení a bydliště řidiče,
  • jméno a příjmení (resp. název firmy) a bydliště (resp. sídlo) vlastníka vozidla,
  • typ a SPZ jeho vozidla,
  • popis příčiny, průběhu a následků,
  • údaje související s pojišťovnou, u níž je účastník dopravní nehody pojištěn. Zapište si jméno a adresu pojišťovny a číslo dokladu zelené karty.

Přečtěte si také: Situace, kdy vám pojišťovna nevyplatí ani korunu: Problémem může být „offroad“, lenost i alkohol

Jakmile potřebné dokumenty vypíšete, neprodleně nahlaste nehodu pojišťovně. Tady platí, že nehodu hlásí obě strany – jak viník, tak poškozený. Nahlášení nehody se provádí písemně na adresu pojišťovny.

Nezapomeňte k hlášení připojit i záznamový arch o nehodě a případně dokumenty od policie. Pojišťovna následně oprávněné nároky poškozených uhradí zpravidla tak, že žádná další součinnost nebude nutná.

Praktický tip závěrem: Jakmile škodu nahlásíte, nezapomeňte si od pojišťovny vyžádat potvrzení o nahlášení nehody!

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články