PRÁCE 🧰

Cesty v Rumunsku – skrytý klenot pro motoristy

17. 4. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, že za krásnými zatáčkami nemusíte jezdit jen do Rakouska? Vydejte se do Rumunska a objevte místní trasy.

Zažijte Rumunsko z auta: 5 nejkrásnějších silnic, které vás uchvátí

Rumunsko se pyšní sítí úchvatných silnic, které vás provedou tou nejkrásnější krajinou, jakou si jen dovedete představit. Projeďte se po silnici Transfagarasan, která se vine mezi skalami a vodopády, užijte si adrenalin na silnici Transalpina, nejvyšší silnici v Rumunsku, nebo pokud dáváte přednost klidnější jízdě, zamiřte na pobřeží Černého moře a užijte si panoramatické výhledy na azurové moře.

Transalpina

Transalpina, nejvyšší silnice v Rumunsku, vás doslova vyveze do nebe. S vrcholem v průsmyku Urdele ve výšce 2145 metrů se budete cítit, jako byste se dotýkali mraků. Název Transalpina pochází z latiny a znamená "za horami", přesně tak, jak ji nazývali v starověkých textech. Ale nenechte se zmást minulostí! Dnes je Transalpina také známá jako "Královská cesta".

Historie Transalpiny se však začala psát už mnohem dříve. Původně ji vybudovaly ještě římské legie na cestě do Sarmizegetusy. Později ji nechal král Karel II. vydláždit kamením a během druhé světové války ji dokonce zrekonstruovali Němci. Pak ale na Transalpinu na dlouhá léta Rumuni zapomněli. A možná je to tak dobře! Díky tomu zůstala Transalpina nedotčená civilizací a uchovala si svou divokou krásu, kterou už má v Rumunsku jen pár míst. Transalpina je jednou z mála silnic v zemi, kam se můžete s autem dostat nad mraky. Při cestě přes pohoří Parâng se vám naskytnou neuvěřitelné panoramatické výhledy na nedotčenou krajinu.

Transfăgărășan

Transfăgărășan, počeštěle Transfagaraš, je silnice s titulem "nejlepší na světě" od samotného Top Gearu. A není divu! Od roku 2009 se tato rumunská kráska pyšní pověstí jedné z nejmalebnějších tras vůbec. Druhá nejvyšší silnice v zemi vás omámí svými 169 kilometry dokonalých zatáček a stoupání. Je to ráj pro nadšené řidiče, ale i pro ty, kteří chtějí relaxovat a kochat se dechberoucí přírodou.

Silnice propojuje města Sibiu a Pitești a nabízí nespočet zastávek, které vám vezmou dech. Projedete se kolem vodopádu Balea, zastavíte se u jezera stejného jména nebo u Čapího jezera. Majestátní pohled se vám naskytne na přehradě Vidraru a jejím jezeře. A pokud jste milovníci historie, nenechte si ujít hrad Poenari. Transfagaraš je však otevřený většinou až od letních měsíců do pozdního léta. Přes většinu roku je pro veřejnost uzavřený. Dostupnost silnice si můžete najít na webových stránkách.

Transrarau

TransRarau není jen silnice, je to dobrodružství! Na cestě se dostanete až do výšky 1400 metrů nad mořem v masivu Rarău. Říká se jí také "Silnice pokladů" a není to náhoda. Každý kilometr je klenotem, který na vás čeká za zatáčkou. Podobně jako jiné horské silnice v Rumunsku, i TransRarau je plná ostrých zatáček a bohužel tu nenajdete žádná parkovací místa, takže si budete muset užít výhledy za jízdy. Nezapomeňte se však dívat i na cestu, protože protijedoucí auta se objeví často až na poslední chvíli. Silnice je v zimním období taky uzavřena veřejnosti, dostupná je vždy až v letním období.

Pokud vás lákají vrcholy hor, na vrchol Rarău (1633 m) se dostanete po krátké štěrkové cestě od samotné silnice. TransRarau vede po kompletně zpevněném povrchu a spojuje silnice 175A a 175B na severovýchodě země. Je dlouhá 26,4 km a vede severojižním směrem z Pojoraty do Chirilu. Říká se o ní, že je třetí nejkrásnější alpskou silnicí v Rumunsku, a není divu. Je plná zatáček a vyžaduje maximální soustředění a řidičské schopnosti. Ovšem odměnou vám bude nejen nádherná příroda, ale i přístup k chatě Rarau, poustevně Rarau a slavnému skalnímu útvaru The Lady's Stones (Pietrele Doamnei).

Cheile Bicazului (Bicaz Gorges)

V srdci Rumunských Hasmašských hor se nachází Bicazská soutěska, úzký průchod vytesaný samotnou řekou Bicaz. Tato dechberoucí scenérie propojuje Transylvánii (Sedmihradsko) s Moldávií a nabízí jedinečný zážitek z jízdy. Nejkrásnější částí je bezesporu úsek mezi Gheorgheni a Bicazem. Zastavte se u Červeného jezera, kterému propůjčil barvu sesuv půdy v 19. století, a objevujte další přírodní divy Národního parku Cheile Bicazului-Hășmaș.

Soutěska Bicaz vás uhrane nejen svými klikatými cestami, ale i majestátními vápencovými stěnami, které skrývají tajemné jeskyně jako Černá jeskyně nebo Vodopádová jeskyně. A pokud hledáte dobrodružství, vydejte se k některé z roklí, například Licas nebo Trojská propast. Vrcholem adrenalinového zážitku je pak spirálovitý výjezd ze soutěsky. Silnice se pne vzhůru a vy máte pocit, že se skály dotýkají samotného nebe.

Bonus: Transeibenthal

Zapomenutá šotolinová cesta do malebné české vesničky v Rumusku se proměnila v asfaltový ráj pro všechny milovníky zatáček. Devítikilometrová klikatá stezka s poetickým názvem Transeibenthal, inspirovaná slavnými Transalpinou a Transfagaras, si získala srdce motorkářů.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články