PRÁCE 🧰

Gumbalkan: Cíl a návrat domů

13. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Poslední den Gumbalkanu nás zavedl k monumentální soše krále Decebala, vytesané do skalní stěny nad Dunajem, a do srdce českého Banátu.

Gumbalkan: Cíl a návrat domů

Decebalus, symbol dácké hrdosti a nezávislosti, na nás shlížel z výšky 40 metrů a v jeho tváři jsme četli příběhy dávných bojů a slávy. Tento kolosální monument, dílo rumunského magnáta Iosifa Constantina Drăgana, nám připomněl sílu a odhodlání dáckého krále, který se postavil mocným Římanům. Decebalus, "silný jako deset mužů", odolával Římské říši po celá léta a bránil nezávislost své země.

Deset let trvalo, než sochaři a kameníci vytesali Decebalovu tvář do skalní stěny. Monumentální dílo, shlížející na Dunaj a do Srbska, je symbolem rumunské hrdosti a připomínkou dávné historie. Drăgan, nacionalista a milovník dácké historie, snil o tom, že na protějším břehu Dunaje v Srbsku vyroste socha římského císaře Trajána, Decebalova úhlavního nepřítele. Srbové však tento nápad odmítli.

Setkání s Decebalem na břehu Dunaje bylo silným zážitkem. Historie, hrdost a odhodlání, to vše sálalo z monumentální sochy a dotklo se i nás. Byla to důstojná tečka za naším dobrodružstvím na Gumbalkanu.

Socha krále Decebala

Cesta do srdce českého Banátu

Posledním bodem našeho dobrodružství se stala malebná vesnička Eibenthal, skrytá v údolí říčky Tisovice. Tato vesnice, založená českými kolonisty v 19. století, je domovem asi 300 Čechů a tvoří spolu se sousední Baia Nouă největší českou komunitu v Rumunsku. Když jsme po šesti kilometrech kamenité cesty z Dunaje dorazili do Eibenthalu, uvítal nás na hřebeni nápis "Eibenthal – Tisové údolí". Pocit hrdosti a dojetí se mísil s únavou a s vědomím, že naše cesta s Gumbalkanem je u konce. V Eibenthalu jsme byli srdečně přivítáni místními Čechy. Jejich čeština, obohacená o rumunismy a archaismy, zněla našim uším exoticky a krásně. Bylo fascinující vidět, jak si tato komunita po staletí uchovala svůj jazyk a kulturu.

Srdce Banátu: Eibenthal – Tisové údolí

Srdce Banátu: Eibenthal – Tisové údolí

Po krátké pauze a focení u finišové pásky jsme se vydali na cestu domů. Cesta se ale neobešla bez komplikací. Zdravotní problémy několika členů posádky nás donutily zastavit v Temešváru. Odtud jsme se na druhý den po dvanáctihodinové jízdě konečně dostali do Ostravy.

Gumbalkan byl nezapomenutelný zážitek plný dobrodružství, krásy a poznání. Projeli jsme kousek Polska, Slovenka, Maďarska a hlavně Rumunsko od severu k jihu, zdolali hory, projeli opuštěnými městy, luxusními čtvrtěmi, rumunskými venkovy a potkali se s úžasnými lidmi. A co je nejdůležitější, poznali jsme kus naší vlastní historie a kultury v daleké zemi. Zimní Gumbalkan 2024 je u konce a za námi je 8 náročných dní. Byla to cesta plná výzev a překážek, ale také plná radosti a přátelství. Společně jsme zažili chvíle, na které nikdy nezapomeneme.

Gumbalkan: Cíl a návrat domů

Gumbalkan: Cíl a návrat domů

Za náš tým chceme poděkovat všem, kteří se na Gumbalkanu podíleli. Jak ředitelství, tak také finské posádce s BMW E46/Audi, posádce z bláznivého Opelu Corsa, kluky se Subaru Libero a druhou Imprezou a vlastně všem, kteří u nás zastavili, když naše réza skoro pořád vařila… Poděkování patří i všem účastníkům, kteří se s námi vydali na tuto cestu a sdíleli s námi všechny radosti i strasti. Zimní Gumbalkan 2024 nám ukázal krásu Rumunska, sílu jeho historie a hrdosti jeho lidu. Bylo to nezapomenutelné dobrodružství, které nám všem navždy zůstane v srdcích. V závěru děkujeme také vám, čtenářům. Už teď se těšíme na další dobrodružství.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články