PRÁCE 🧰

Cesta na letiště autem se změnila v noční můru? Víme, jak komunikovat s pojišťovnou

12. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Konečně je tady vaše vysněná a zasloužená dovolená. Cesta na letiště se ovšem může nepříjemně zkomplikovat zejména ve chvíli, kdy cestujete přes půlku republiky. Co dělat, pokud se vám během cesty na letiště stala nehoda nebo má meziměstský spoj zpoždění?

Co dělat, pokud se vám během cesty na letiště stala nehoda?

Kdo je připraven, není překvapen

Vyrážet na dovolenou bez kvalitního cestovního pojištění s dostatečnými limity je zbytečně riskantní. Problém vás totiž může potkat nejen v cílové destinaci, ale už během cesty na letiště. Podle zástupců pojišťoven a pojišťovacích expertů jde nejčastěji o nehodu během cesty na letiště autem, případně zpoždění meziměstských spojů, které mohou ohrozit plánovaný odlet. Málokdo to tuší, ale i během téhle nepříjemné situace vás může podržet pojišťovna, u níž jste si sjednali cestovní pojištění s pojištěním stornopoplatků.

Měli byste vědět: Cestovní pojištění s pojištěním stornopoplatků je zpravidla možné uzavřít nejpozději do dvou pracovních dnů od zakoupení letenky, případně leteckého zájezdu.

Záleží na konkrétní pojišťovně a sjednaných rizicích

Vždy samozřejmě záleží na tom, u jaké pojišťovny cestovní pojištění uzavíráte, jaká rizika jste si ve smlouvě sjednali a hlavně, co patří do výluk, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Obecně ale platí, že se cestovní pojištění hodí ve chvíli, kdy bude mít vaše auto na cestě na letiště poruchu nebo když budete mít nehodu.

Pojišťovna zaplatí náhradní dopravu i nezbytné náklady

V takovém případě vám může pojišťovna zajistit náhradní dopravu, případně proplatit náklady, pokud jste si tuto dopravu sjednali sami. Pojištění se vztahuje i na nečekané zpoždění meziměstské hromadné dopravy. Tedy případy, když jedete na letiště třeba vlakem nebo autobusem. Pojišťovna vám proplatí náklady až do sjednaného limitu. Vždy je ale potřeba tyto náklady prokazatelně doložit. Proto je potřeba schovávat si veškeré účtenky z čerpacích stanic nebo jízdenky za vlak, či náhradní autobus.

Náš tip: Zpoždění meziměstské dopravy (např. vlaku nebo autobusu) musíte pojišťovně odpovídajícím způsobem doložit. Foťte si proto informační cedule, kde je zpoždění vyznačeno, případně pořiďte další důkazy, které hrají ve váš prospěch.

Na letiště vyrážejte s dostatečnou časovou rezervou

Už několik sezón letištím i aerolinkám chybí zaměstnanci, což způsobuje dlouhé fronty při odbavení a řadu dalších komplikací. Proto je potřeba dorazit na letiště s dostatečnou časovou rezervou. Obecně jde o dvě hodiny u evropských letů a tři u mezinárodních. Vzhledem k výše popsané situaci je ale vhodné být na letišti ještě zhruba o hodinu dříve, protože odbavení zavazadel může na některých letištích trvat mnohem déle.

Co když na dovolenou vůbec neodletíte?

Pokud na letiště vyrážíte s dostatečným předstihem vlakem nebo autobusem, který má během cesty několikahodinové zpoždění, kvůli kterému plánovaný odlet nestihnete, i tyto situaci můžete zkusit řešit s pojišťovnou, u níž máte sjednané pojištění stornopoplatků. Pokud budete mít veškeré potřebné doklady o zpoždění, může vám pojišťovna z pojištění storna uhradit případnou škodu, která vám vznikla tím, že na dovolenou vůbec neodcestujete. Vyčíslení škody a následné vymáhání je ale v tomto případě poměrně komplikované, proto doporučujeme vyrážet na letiště s velkou časovou rezervou!

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články