PRÁCE 🧰

Změny v havarijním pojištění a roce 2024: Na co se připravit?

5. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Už 23. prosince má vstoupit v platnost novela zákona o silničním provozu. Ta upravuje nejen pojistné limity, ale také některé podmínky týkající se povinného ručení. Dotknou se změny také řidičů, kteří si platí havarijní pojištění? Podívali jsme se problematice „na zoubek“.

Čekají řidiče, kteří si platí havarijní pojištění, nějaké změny?

Udělejte si v tom jasno!

Ještě před tím, než se vrhneme na případné změny, je potřeba si připomenout, jak funguje povinné ručení a co řeší havarijní pojištění. Zatímco povinné ručení, které musí mít sjednané každé vozidlo brázdící pozemní komunikace, řeší škody způsobené jeho provozem třetí osobě, havarijní pojištění vyplatí peníze za opravu poškozeného vozidla přímo jeho provozovateli.

A to v mnoha různých situacích. Nejde jen o nehodu, kterou řidič sám zavinil, ale třeba také o škody způsobené vandalem, pádem sněhu ze střechy nebo řáděním živlů (např. povodně apod.). Havarijní pojistka ale může krýt také rizika spjatá se střetem se zvěří, případně okusem kabelů (typicky řádění kuny). Pokud si pojistku platíte, opravu za vás uhradí pojišťovna.

Zásadní změna? Zdražení!

Novela silničního zákona upravuje pouze podmínky povinného ručení. Na havarijní pojištění se nevztahuje. Přesto se jedné, a dosti citelné změně v nadcházejícím roce nevyhneme. Avizovanou změnou je zdražení pojistného, které jde ruku v ruce s vysokou inflací a s ní souvisejícími zvyšujícími se cenami oprav poškozených vozidel.

Dražší jsou totiž nejen náhradní díly, na které se kvůli dlouhým dodacím lhůtám navíc déle čeká, ale také materiály, energie a hlavně lidská práce. Podobně jako u povinného ručení se i v případě havarijního pojištění hovoří o zdražení ve výši jednotek procent. To se v ceně pojistného běžného řidiče promítne jako několik stokorun ročně navíc, což není příliš závratná částka.

Na tomto místě nicméně musíme dodat, že zdražení pojišťovny zatím ještě oficiálně neoznámily. Trend posledních let ale hovoří jasně a cena pojistného průběžně narůstá nejen u povinného ručení, ale také u zmíněného „havarijka“. Pokud vás nicméně pojišťovna osloví s výročním dopisem, ve kterém oznámí zdražení pojistného, tuto změnu nemusíte akceptovat!

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Našli jste lepší nabídku? Smlouvu vypovězte!

Pokud si havarijní pojištění platíte a v průběhu roku najdete výhodnější nabídku u konkurence, navýšení ceny pojistného ze strany pojišťovny nemusíte akceptovat. Smlouvu máte právo v tomto případě vypovědět, a to bez zbytečných průtahů a sankcí. Jak na to, jsme si řekli v jednom z předchozích článků.

Při výběru nového havarijního pojištění se ovšem nedívejte pouze na cenu. Informujte se také o krytých rizicích, výši spoluúčasti, výlukách, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout a pojistné částce. To, jak ji správně nastavit, najdete v tomto článku.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články