PRÁCE 🧰

Havarijní pojištění a kalkulace: Tipy, jak snížit pojistné legální cestou

16. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Zatímco bez povinného ručení na silnice nesmíte, to havarijní si mohou řidiči sjednat dobrovolně. Tato pojistka ovšem nepatří mezi nejlevnější. Víte, co všechno ovlivňuje výsledek kalkulace havarijního pojištění a jak snížit pojistné legální cestou?

Jak snížit cenu pojistného u kalkulace havarijního pojištění?

S jakými údaji pracuje kalkulace havarijního pojištění?

Na kalkulaci havarijního pojištění narazíte u nejrůznějších srovnávačů a nezávislých online kalkulaček. Díky tomuto jednoduchému nástroji si můžete během několika minut udělat praktický přehled o tom, která pojišťovna havarijní pojištění nabízí, kolik tento produkt napříč trhem stojí a co všechno vybrané pojistky obsahují.

Samotné kalkulace havarijního pojištění jsou ovlivněny několika parametry, na základě kterých za vás vypočítají orientační cenu pojistného. Mezi tyto faktory patří zejména:

  • Druh vozidla a účel použití
  • Značka a model vozu
  • Spoluúčast
  • Pojištěná rizika
  • Cena vozidla a jeho stáří
  • Věk a bydliště
  • Připojištění

Přečtěte si také: Srovnání havarijního pojištění dokáže kouzlit s výslednou cenou. Jak na to?

Jak snížit cenu havarijního pojištění? Kalkulace dokáže kouzlit

Díky údajům, které do nezávislé kalkulačky havarijního pojištění zadáte, můžete jednoduše, ale legálně, snížit výslednou cenu pojistného. Jak na to? Zkuste následující triky!

Sjednejte si havarijní pojištění na řidiče, který nespadá do rizikové skupiny

Již výše jsme si řekli, že výslednou cenu pojistného ovlivňuje věk a bydliště řidiče. Pokud patříte mezi mladé řidiče nebo naopak ty v důchodovém věku, pojišťovna vám bude účtovat vyšší pojistné. Tuto skutečnost jde ale snadno „obejít“ ve chvíli, kdy si sjednáte pojistku na řidiče z menšího města, který nespadá do rizikové věkové skupiny.

Měli byste vědět: Na tomto místě je potřeba dodat, že výše zmíněný krok z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Jednou totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly.

Převeďte si bonusy ke stávající pojišťovně

S výše uvedeným neodmyslitelně souvisí i bonusy za bezeškodnou jízdu, které si můžete od stávající pojišťovny převést k té, u níž si pojistku aktuálně sjednáváte. Tady ale počítejte s tím, že vám pojišťovna nenabídne slevu ve stejné výši jako u zákonného pojištění. Systém bonusů u „havarijka“ funguje zcela nezávisle na povinném ručení.

Zvolte vyšší spoluúčast

Výše spoluúčasti udává částku, kterou se budete podílet na vyřízení pojistné události. Spoluúčast u havarijního pojištění může být vyjádřena buďto fixní částkou, nebo procentuálně. Většina pojišťoven ji vyjadřuje jako kombinaci obojího. Tady platí, že vyšší spoluúčast rovná se nižší cena pojistného.

Sjednejte si pojistku online a pojistné uhraďte jednorázově

Kalkulace vám havarijní pojištění nejenom najde a seřadí, ale také si ho můžete díky ní snadno sjednat online. Většinou platí, že pojišťovny nabízí za online sjednání zajímavou slevu nebo výhodnější cenu, a to oproti situaci, kdy byste si sjednali pojistku osobně na pobočce pojišťovny. Některé pojišťovny vám mohou zlevnit pojistné i ve chvíli, kdy ho zaplatíte jednorázově a na celý rok. Vždy samozřejmě záleží na podmínkách vybrané pojišťovny.

Nastavte si správně pojištěná rizika

Jak už jsme zmínili výše, havarijní pojištění nepatří mezi nejlevnější pojistné produkty. Jeho cenu ovšem můžete snížit nastavením vhodných rizik, která vám na cestách reálně hrozí. (např. havárie, vandalismus, odcizení, živel apod.). U některých pojišťoven sjednáte komplexní balíčky havarijního pojištění, u jiných si můžete vybraná rizika (při)pojistit samostatně.

  Online kalkulace havarijního pojištění

Zdroj info: Nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články