PRÁCE 🧰

Jak získat nejnižší cenu havarijního pojištění? Zkuste to s následujícími triky

15. 2. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Havarijní pojištění si v Česku platí jen hrstka motoristů. Jeho cena totiž rok od roku stoupá. S ohledem na stále dražší opravy se ale vyplatí. To za předpokladu, že víte, jak pracovat s cenou pojistného a samotnou pojistku správně nastavit. Máme pro vás tipy přímo od pojišťovacích specialistů!

Rady a triky, jak během roku 2024 ušetřit na havarijní pojištění

Tip č. 1: Zvolte rizika, která vám reálně hrozí

Na cenu havarijního pojištění má vliv několik faktorů. Nejde jen o značku a model vozidla, ale také o jeho cenu a stáří. Do celého procesu samozřejmě vstupují i bonusy a malusy řidiče, který si chce havarijní pojištění sjednat, spoluúčast a především krytá rizika, jenž vám na cestách reálně hrozí.

Je poměrně zbytečné sjednávat si riziko střetu se zvěří, pokud s vozem jezdíte převážně ve městě. Malá pravděpodobnost krádeže nebo vandalismu existuje i v případě, kdy vůz parkujete v uzavřené garáži vybavené kamerovým systémem.

Náš tip: Pamatujte, že čím více rizik v rámci havarijní pojistky zvolíte, tím bude cena pojistného vyšší. Proto vždy volte jen ta rizika, která vám reálně hrozí. Dopojistit se totiž můžete vždycky.

Tip č. 2: Volte správnou spoluúčast

Na cenu havarijního pojištění má zásadní vliv i spoluúčast, která představuje částku, jíž se budete na případných opravách podílet. Zatímco některé pojišťovny stanovují konkrétní hodnotu, jiné vyjadřují spoluúčast procentem. A jak tedy zvolit optimální variantu?

Pokud chcete s pojišťovnou řešit i drobné opravy, vyplatí se přemýšlet o nulové nebo nejnižší možné spoluúčasti. V případě větších škod se potom vyplatí „zlatá střední cesta“, která představuje spoluúčast ve výši 5 000 – 10 000 Kč.

Náš tip: Co se týče vyšší spoluúčasti, ta zpravidla není nutná, a proto ji ani nedoporučujeme. Určena je totiž výlučně řidičům, kteří chtějí mít jistotu, že jim pojišťovna v případě totální škody zaplatí akontaci na nový vůz.

Tip č. 3: Vsaďte na srovnání havarijního pojištění

Havarijní pojištění dnes nabízí prakticky všechny tuzemské pojišťovny. Zorientovat se ale v jednotlivých nabídkách nemusí být jednoduché. Proto doporučujeme využít nezávislé online kalkulačky, které za vás provedou srovnání havarijního pojištění napříč celým trhem.

Z aktuální nabídky si pak můžete vybrat produkt, který bude nejvíce vyhovovat vašim představám o pojistné ochraně i ceně. Pozornost věnujte nejen krytým rizikům, ale také pojistné částce. Pokud by byla nižší než skutečná hodnota vašeho auta, dojde k podpojištění, což ve finále znamená, že od pojišťovny dostanete v případě pojistné události méně peněz, než na kolik máte nárok.

Tip č. 4: Sjednejte si pojistky u jedné pojišťovny a pojistné zaplaťte jednorázově

Pokud si hodláte sjednat havarijní pojištění, uzavřete ho v ideálním případě u pojišťovny, u které si platíte povinné ručení. Řada pojišťoven vám za tenhle krok dokáže nabídnout výhodnější cenu nebo alespoň menší slevu. Pojistné, coby cenu za havarijní pojištění, plaťte jednou za rok. Při čtvrtletních nebo půlročních platbách totiž můžete pojistku o několik stokorun přeplatit.

Tip č. 5. Sjednejte si „havarijko“ na kratší dobu

Pokud se vám nechce platit drahé pojištění celoročně, ale zároveň chcete být v klidu třeba při cestách na dovolenou, poohlédněte se po krátkodobém havarijním pojištění. To si můžete sjednat jen na několik týdnů (maximálně měsíců), což se nepochybně projeví v jeho ceně. Specifickou kategorií je potom sezónní havarijní pojištění, které využívají nejčastěji majitelé motorek, veteránů nebo přívěsů a karavanů a více jsme se o něm rozepsali v našem dřívějším článku.

Tip č. 6: Pojistku každý rok aktualizujte

Pokud vám od pojišťovny dorazil dopis, ve kterém vás informuje o navýšení pojistného, rozhodně to nemusíte akceptovat! Pokud najdete výhodnější nabídku u konkurence, máte právo smlouvu vypovědět, a to bez sankcí. Musíte to však stihnout v přesně stanovené lhůtě.

Havarijní pojištění každý rok aktualizujte, nechte si jej přepočítat pojišťovacím specialistou, případně porovnejte aktuální nabídky na trhu pomocí online kalkulaček a srovnávačů.

Praktický tip závěrem: Nebojte se oslovit menší (etablované) značkové pojišťovny, které se proti korporátním gigantům podbízí novým klientům zejména cenou, ale při plnění škod se zbytečně „necukají“. Ve finále můžete ušetřit klidně i několik tisícovek ročně!

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé online srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články