PRÁCE 🧰

Jaká je aktuální cena havarijního pojištění v letošním roce?

10. 4. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Havarijní pojištění je mezi Čechy stále žádanější. A to i přesto, že si jej řidiči platí dobrovolně. Vyplatí se jim? A jak vypadají aktuální ceny havarijního pojištění v letošním roce?

Jak vypadají aktuální ceny havarijního pojištění v roce 2024?

Udělejme si v tom pořádek

Každé vozidlo, se kterým chcete vyrazit na pozemní komunikace, musí mít ze zákona uzavřené povinné ručení. To jeho provozovatele chrání před škodami na majetku, zdraví, či životě, které provozem svého vozidla způsobí někomu jinému. Nejnižší zákonné limity činí od letošního roku 50 milionů korun. Podle zástupců pojišťoven si ale minimální limity platí jen hrstka řidičů. Naprostá většina volí mnohem vyšší pojistné limity.

Naproti tomu havarijní pojištění si provozovatel vozidla sjednává dobrovolně za účelem úhrady škod na vlastním autě. „Havarijko“ se většinou vztahuje na škody způsobené havárií, vandalismem, živelnými pohromami (kroupy, popadané stromy apod.), zvířetem (okus nebo střet), či odcizením. Obliba havarijního pojištění rok od roku stoupá. A to i přesto, že cena tohoto pojištění je stále vyšší

Objem uzavřeného havarijního pojištění se v posledních letech vyvíjel následovně:

  • 2019: 22,145 mld. Kč.
  • 2020: 23,995 mld. Kč
  • 2021: 25,580 mld. Kč
  • 2022: 27,987 mld. Kč

Mohlo by vás zajímat: Změny v havarijním pojištění a roce 2024: Na co se připravit?

Modelový příklad a cena havarijního pojištění v roce 2024

Pro lepší orientaci v problematice a aktuálních cenách havarijního pojištění se podívejme na modelový příklad řidiče osobního automobilu značky Škoda Kodiaq (nafta, objem motoru 1968 cm3, výkon 140 kW a rok výroby 2019), který jeho provozovatel chce pojistit na částku 650 000 Kč (průměrná cena podle webu Kurzy.cz ke dni 27. 3. 2024 – pozn. redakce).

Pět let staré vozidlo je zabezpečené imobilizérem s blokováním funkcí motoru a pasivním vyhledávacím systémem upozorňujícím na neoprávněný pohyb vozidla. Majitel vozidla má 33 let a bydlí v okrese Opava. Bonusy za předchozí dobu pojištění a jízdu bez nehod, které mohou zlevnit pojistku až o 60 %, ověří dotyčný později pomocí potvrzení od své pojišťovny.

Havarijko“ za 22 i 36 tisíc!

Pokud bychom se podívali na průměrné ceny havarijního pojištění pro zmíněné vozidlo a jeho provozovatele v letošním roce, zjistíme, že nejlevnější havarijní pojištění vyjde dotyčného na 21 880 Kč ročně.

Spoluúčast v tomto případě činí 5 % nebo 5 000 Kč. Mezi krytá rizika patří odcizení, havárie, živel a vandalismus. V rámci připojištění lze za výhodnou cenu pojistit všechna skla (tzn. pojištění allrisk). Pojištění je možno uzavřít pouze pro vozidla do stáří deseti let.

Naopak nejdražší pojistka vyjde dotyčného na závratných 35 918 Kč ročně! Havarijní pojištění v tomto případě kryje škody, kdy dojde k poškození vozidla vlastní vinou, cizím zaviněním, nebo i živelnou událostí. Kromě základního pojištění je také možno zvolit si z řady doplňkových připojištění s možností různých limitů krytí.

Nastavit lze také fixní (pevnou) spoluúčast, která může v tomto případě začínat na 2 % (v případě pojistné události však vždy provozovatel zaplatí alespoň 2 000 Kč). Pojištění obsahuje rozšířené asistenční služby a je možno ho doplnit o úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel.

Proč průměrná cena havarijního pojištění stoupá?

Podobně jako cena povinného ručení, také pojistné za havarijní pojištění průběžně stoupá. Důvodem je vysoká inflace a s ní související zvyšující se ceny oprav poškozených vozidel. Dražší jsou v současnosti nejen náhradní díly, na které se kvůli dlouhým dodacím lhůtám navíc déle čeká, ale také materiály, energie a hlavně lidská práce.

Zvýšení průměrné ceny havarijního pojištění by se mělo i letos pohybovat v řádech jednotek procent, což se v ceně pojistky promítne jako několik stokorun ročně navíc. Pokud vás pojišťovna obešle s dopisem, ve kterém oznámí zdražení havarijního pojištění, není vaší povinností tuto změnu akceptovat. Pokud nesouhlasíte s vyšším pojistným, můžete smlouvu vypovědět do 30 dnů od oznámení pojišťovny. Tady si ale odpočítejte 30 dnů od data, které se uvádí v dopisu, nikoliv ode dne doručení dopisu!

Zdroj info: Nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články