PRÁCE 🧰

Kuna miluje teplo motoru, jak ji vyhnat?

7. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (4) Tipy a rady

Jedním z největších nepřátel motoristů jsou kuny. Tito roztomilí tvorové umějí nadělat pořádnou paseku a škodu za docela solidní peníze. Jak jim v tom zabránit?

Kuna v motoru auta – co na ni zabírá?

Články na téma kuna v motoru:

  1. Co funguje proti kunám v motoru?
  2. Kuna v motoru a jak se jí bránit
  3. Odpuzovač kun - spolehlivá ochrana proti kunám?
  4. Kuna v motoru auta – co na ni zabírá? - právě čtete

Kunu láká komfort tepla chladnoucího motoru, na kterém se zvířátko velmi rádo uvelebí, případně do jeho bezprostřední blízkosti. Je to pro ni velmi komfortní místo, jenže jen tak ležet je samozřejmě nuda. Takže je na místě, pustit se do okusování čehokoliv v dosahu. V lepším případě to odskáče textilní odhlučnění, které nemá na funkci vozidla vliv. Ano, působí to neesteticky, když je rozkousané na cáry, ale ty stačí ostříhat, případně odhlučňovací panel vyměnit za nový. Horší je to s elektroinstalací, jejímž překousáním vyřadí savec vozidlo z provozu, ale také vytáhne z peněženky majitele nepěknou částku za opravu.

Jak vyhnat kunu?

Jelikož jsme v redakci svedli už nejednu bitvu právě s kunou, troufáme si poskytnout pár elementárních rad a zkušeností. Pokud vás kuna trápí, připravte se na vleklý konflikt. Nebude to lehké, ale nakonec ji patrně udoláte.

Základním poznatkem je, že spousta řešení funguje jen dočasně. Ať už ji máte na půdě nebo ohrožuje auto, kuna si velmi ochotně zvykne. Tak to bylo i v našem případě, kdy pohybové čidlo a spínající světlo fungovalo asi dva týdny. Následně přišel soused se „zaručeným receptem“ nechat v garáži s autem zapnuté rádio. Blaník nezabral, Český Rozhlas taky ne, nasadili jsme těžký kalibr v podobě Proglasu. I ten se však minul účinností, náš závěr byl, že kuna má velmi široký hudební vkus a je jí v podstatě jedno, co poslouchá.

Po pokusu s rádiem naštěstí přišlo jaro, což s sebou nese menší nutnost vyhledávat teplá místa, takže kuna dala pokoj sama od sebe. Jenže v listopadu začal boj na novo. Tentokrát jsem se nechtěl nechat překvapit a přišel jsem s kuličkami do WC. Jako by tam ani nebyly… Sice nedostala zabrat elektroinstalace, ale otisky tlapek na plastovém krytu motoru byly neklamným důkazem přítomnosti nebezpečného predátora.

Vlasy a psí chlupy byly rovněž marné, fungovalo to opět asi dva týdny. Začal jsem se poohlížet po ultimátní zbrani v podobě vysokonapěťové rohože, která se zasune pod auto a cokoliv se jí dotkne, dostane pecku. Byl jsem odhodlán toto řešení zkombinovat se sadou destiček, které se namontují do motorového prostoru a fungují úplně stejně – zvíře dostane ránu, ale nezabije ho to. Což je něco, na co si patrně žádný živý tvor nikdy nezvykne a funguje to i podle zkušeností několika lidí, u kterých jsem to viděl, perfektně.

Dal jsem však ještě šanci elektrické plašičce, ačkoliv jsem byl zpočátku skeptický, po zkušenosti s autorádiem. A hle, plašička české provenience zabrala skvěle. Nechci výrobci dělat reklamu, je dost pravděpodobné, že plašičky budou fungovat univerzálně. Mně zabrala taková, která skutečně není slyšet, takže je jasné, že generuje zvuk mimo člověkem slyšitelné spektrum. S plašičkou funguji už druhým rokem (jedna na půdě, jedna v autě) a od té doby mám od kuny klid. Pokud by se ukázalo, že i na tohle si dokáže zvíře zvyknout, jsem odhodlán investovat do výše zmíněného zařízení, které dá kuně při kontaktu elektrický šok. Jestli jste už vyzkoušeli všechny „babské rady“, zkuste investovat i do plašičky, možná vás svojí účinností překvapí.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Sandra, 16. 3. 2024 19:16
Mě pomohlo dát do motorového prostoru chcíplou myš, kterou jsem chytila v kuchyni, kuna si asi uvědomila, že jí to hrozí taky, nedošlo jí, že je chráněná a odešla. A jinak pes teda na kunu neplatí, zvláště když nebydlí v garáži, do které se kuna dostávala a netuším vůbec kudy.
Jan Duda, 7. 3. 2024 19:48
Na Kunu platí pouze pes, radši větší a pořád venku na zahradě.
Jiří Černý, 7. 3. 2024 13:02
"Babskej recept" - do igeliťáčku vatičku, zakápnout trošku kyseliny mléčné, zatáhnou pytlíček a udělat do něj pár dírek jehličkou, dát do motorového prostoru a je to.
Kyselinka smrdí jak Herodes, takže pokud nevyžene kunu, tak řidiče určitě.
Jan Cífka, 7. 3. 2024 10:03
Žádné plašičky kun spolehlivě nefungují, nefunkční krabičku deramax jsem vracel prodejci po týdnu provozu. Spolehlivě funguje mechanická překážka - rámeček z 10-15 cm širokých desek ( podle světlé výšky vozidla) ve tvaru obdélníku, který se zasune pod auto mezi koly tak aby pokryl spodní část motorového prostoru, na horní část rámečku se natáhne pletivo na králíkárnu s velikostí ok cca 3cm....

Podobné články