PRÁCE 🧰

VyplašTo – účinná ochrana před kunami?

11. 9. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autodoplňky a příslušenství

Pakliže bydlíte na vesnici nebo na okraji města, dost možná s kunou bojujete nebo jste s ní bojovali v minulosti. Je to velmi nepříjemné a drahé, když zvíře překouše kabely u auta, případně udělá paseku na půdě.

Plašič kun VyplašTo

U nás v domě jsme si tím procházeli několik let. Nejprve jsme dvě zimy řešili myši. Začalo to tím, že na mě zpoza topení uprostřed noci koukal malý hlodavec, což jsem nehodlal akceptovat a pořídil pastičky. Někde kolem 27 úlovků jsem přestal počítat, každé ráno jen rezignovaně naházel mrtvolky do kamen (ono taky co s nimi, že?) a vyčítavě se podíval na kocoura, který si se skutečně masivní přesilou neměl šanci poradit. Třetího roku od podzimu jsem se pak již přichystal, myší invazi včas zachytil nastraženými pastmi a první průzkumnou jednotku jsem nemilosrdně zlikvidoval. Dost tomu pomohl i přechod na vytápění plynem, který malé savce připravil o lákavou možnost ohřívat se u komína na půdě.

Kuna na scéně

Dalšího roku si na mě okolní příroda nachystala těžší kalibr v podobě kuny. Ta by mi až tolik nevadila, kdyby jí tolik nechutnaly UTP kabely, které navíc překousala hned na několika místech. Nevadí, internet v domácnosti jsme si zařídili komplet bezdrátově, ale pochopil jsem, že je na čase situaci řešit s kunou, aby nedošlo k ještě horším škodám. Pořídil jsem příšerně smrdící sprej a sklopec. Oboje k ničemu, nefungovalo to.

Vše vyvrcholilo, když mi jedné noci začala běhat doslova nad hlavou a dělil nás skutečně jenom podhled. Perfektně jsem slyšel, kde se zrovna kuna nachází, jak dupe a jak tam cosi hlodá. Vyhnal jsem ji za pomoci bušení do stropu a Davida Bowieho, ale bylo mi jasné, že nepřítel se co nevidět vrátí.

Po pár dnech jsem kontroloval olej v motoru a přitom jsem zaregistroval lehce potrhanou textilii víka motorového prostoru a zašpiněný kryt agregátu. Nešlo to jinak, musel jsem sáhnout k prostředkům elektronického boje.

Plašíme elektronicky

Pořídil jsem jakýsi no name elektronický plašič, jenže kuně jsem o tom nedal nijak vědět. Jak jinak si vysvětlit, že jsem za týden našel na půdě zbytky ptáčka a nové stopy aktivity i přesto, že plašič byl zapojený a měl tedy plašit o sto šest? Došel jsem k závěru, že bude třeba zvednout válečný rozpočet.

Plácnul jsem se přes kapsu a na jednom velkém eshopu s elektronikou pořídil za tisícovku údajně český vynález – plašič VyplašTo. Za trochu zvláštním názvem (přemýšleli někdy tvůrci o budoucí expanzi na zahraniční trhy?) se ukrývá nenápadná plastová krabička se vcelku líbivým designem.

Neřešil jsem zbytečnosti a rozhodl se účinnost vyzkoušet. Po odmontování krytu a osazení akumulátorů se ozvalo jakési pípnutí a pak už jen v pravidelných intervalech slabé lupnutí a zabzučení. S ohledem na fakt, že plašič pracuje s ultrazvukem, bude možná jeho zvukový projev vnímat jinak senior a jinak dvanáctileté dítě, které má daleko širší spektrum frekvencí, které slyší.

Ono to funguje!

Buď jak buď jsem VyplašTo umístil na půdě a čekal. Čekal, čekal, čekal… a nic. Může to být klidně jenom náhoda, ale od té doby jsem nezaznamenal kunu ani jednou, myši už vůbec ne. Po zhruba půl roce používání jsem nabyl dojmu, že přístroj skutečně funguje, tedy minimálně na hlodavce. Jak je to s ostatními živočichy, to netuším, výrobce však v portfoliu má i plašiče na holuby, případně i na kočky a psy.

Jelikož jsem učinil závěr, že mám v ruce konečné řešení hlodavčí otázky, zakoupil jsem ještě jeden plašič s tím, že ho osadím do auta. Jenže zde už jsem narazil na přeci jen nezanedbatelné rozměry zhruba 10 x 8,5 x 4,5 centimetrů, navíc je plastové tělo zaoblené a není ho moc kde a za co přichytit třeba stahovacími páskami. Na webu výrobce jsem sice našel jako příslušenství takový šikovný držák, ale to jsou další dvě stovky. Nakonec jsem našel pod kapotou optimální místo a pojistil to lepicí páskou, nicméně menší velikost plašiče by byla ku prospěchu věci.

Ani u auta jsem od té doby neměl problém a kuna dala pokoj. Přístroj provozuji na čtyři AA baterie, které vydrží 2–3 měsíce. Pakliže bych ještě někdy VyplašTo objednával, třeba jako dárek, vzal bych rovnou i kabel pro napájení z autobaterie. Krom šachty pro akumulátory je totiž výrobek vybaven i napájecím konektorem, do kterého stačí zapojit buď konektor 12V transformátoru, nebo právě od baterie auta.

Závěr

Funguje VyplašTo? Domnívám se, že ano, protože nic jiného se u nás doma nezměnilo. Přesto po jeho nasazení kuna dala pokoj, a to na půdě i v autě. Lze přístroji něco vytknout? Opět odpovím kladně – ano, ocenil bych verzi přizpůsobenou pro nasazení v autě. Generování zvuku zajišťuje mikroprocesor, takže by to snad neměl být problém, klidně i za cenu ztráty možnosti provozu na AA baterie. V autě totiž je dostatečně velká baterie, která zvládne zajistit napájení. Kdyby výrobce udělal sadu miniplašič + kabel pro připojení k autobaterii, mohlo by to mít úspěch. Za mě je každopádně VyplašTo řešení problému a bolehlavu. Netvrdím, že jiné plašiče nefungují nebo fungují hůře, ale za tisícovku se zbavit kuny na půdě a za druhou tisícovku ochránit i auto, je nakonec docela dobrý obchod.

Zdroj info: vyplašto, autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články