PRÁCE 🧰

Test: Držák na telefon do auta od Swissten

27. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autodoplňky a příslušenství

Jelikož jsem člověk, který jezdí často podle navigace, takže potřebuji mít telefon v autě nějak uchycený, abych na něj dobře viděl.

Držák na telefon s MagSafe od značky Swissten

Články na téma testování autodoplňků:

  1. Test: Držák na telefon do auta od Swissten - právě čtete
  2. Redakční test: Sada na leštění světel
  3. Test: sprej na sklo od Liqui Moly
  4. Test: plašič kun VyplašTo
  5. Test výstražného LED světla na auto

Nabíječka z vyšší cenové kategorie

Jenže když jezdíte podle navigace, tak je dobré telefon průběžně i nabíjet, jinak hrozí, že než dojedete do cíle, dojde zařízení šťáva a rázem jste jak nejen bez navigace, ale i bez dalších funkcí. Proto ocením, je-li možné nějak inteligentně smartphone dobíjet. Ideálně bezdrátově!

Apple v tomhle šel uživatelům naproti a nabídl krom bezdrátového nabíjení i MagSafe. To je prostě zabudovaný magnet, díky kterému se telefon udrží na veškerém příslušenství, které má magnetický „protikus“. Což zahrnuje i nejrůznější držáky, včetně těch do aut.

Se svým přispěla do široké nabídky i firma Swissten a je o to tedy držák v plné palbě, jak se někdy říká. Disponuje totiž jak MagSafe technologií, tak i bezdrátovým dobíjením o výkonu 15 W. Odpovídá tomu i cena, která u velkých prodejců začíná na zhruba 800 korunách.

Držák na telefon s uchycením do mřížky ventilace

Swissten v tomto případě vsadil na uchycení do mřížky ventilace, což je za mě osobně asi nejlepší způsob. Proč? Jde o to, že už samotné dobíjení umí zařízení dost zahřát, čímž trpí jeho baterie. K tomu přidejte v létě přímý sluneční svit a telefon se může rozpálit, že ho neudržíte v ruce. Má sice proti tomuto ochranu a vypne se, když teplota překročí určitou kritickou hodnotu, ale jednak se tím opravdu hodně ničí a pak taky k čemu je dobrý vypnutý telefon, že? Uchycení do mřížky výdechu klimošky problém řeší, telefon je totiž ochlazován proudícím vzduchem, takže nemá tendence se přehřívat. Navíc není potřeba nikde nic lepit, montovat a celistvost palubní desky tak zůstane zachována.

Konstrukčně promyšlený držák

I přes relativně vysokou cenu je téměř celý držák tvořen plastem. Netroufám si úplně odhadovat, jak dlouho zvolený materiál vydrží nápor slunečních paprsků střídajících chlad až mráz, nicméně je třeba si nalít čistého vína – asi to nebude na věky. Pocitově ale celá konstrukce působí pevně a důvěru budí zejména šroubovací mechanismus v čelistech uchycení do ventilační mřížky, který je z kovu.

Držák na telefon s MagSafe od značky Swissten

Jako promyšlený detail na mě působí i malé průduchy na zádech a spodní straně držáku. Umožňují proudění vzduchu kolem nabíjecího obvodu a cívky, takže i toto se ochlazuje. Zmínit musím ještě plastový kloub tvořící spoj mezi držákem a čelistmi. Je sice z plastu, ale díky němu je možné si držák naklopit jak je potřeba. Po dotažení matice kloub drží v jedné poloze a nemá tendence se hýbat.

Kabel, který nejde odpojit

Z držáku vede jeden metr dlouhý kabel zakončený USB-C konektorem. Je třeba ho někam zapojit, aby fungovalo dobíjení. Zde ale vidím asi jednou slabinu celého držáku – jakmile se s kabelem něco stane, přijdete o možnost bezdrátově dobíjet. Je docela tenký a ačkoliv je pogumovaný, mnohem raději bych byl za kabel odpojitelný.

Držák na telefon s MagSafe od značky Swissten

Montáž není složitá, prostě stačí na libovolnou mřížku nasunout čelisti a dotáhnout je. Pak stačí zapojit kabel do nabíječky a tu do zásuvky autozapalovače. Na držák se magneticky uchytí telefon a je to. Funguje to spolehlivě, telefon se prakticky okamžitě začne dobíjet, a to opravdu rychle (na poměry Apple zařízení), pokud nabíječka skutečně zvládá dodávat oněch 15 W.

Jak funguje v praxi?

Za jízdy se telefon (v mém případě iPhone 13 mini) ani nehne, drží na svém místě a poslušně se nabíjí, vše funguje jak má. Kdykoliv potřebuji držák přesunout do jiného auta, odehraje se tato operace během několika vteřin. Je ale fakt, že mechanismus kloubu a nožička vedoucí ke kleštičkám, nutí plochu držáku dost trčet do prostoru. Nepůsobí to nijak elegantně, na druhou stranu to ničemu nevadí.

Oproti jiným držákům s nabíjením a uchycením MagSafe Swissten není nijak drahý a cenově víceméně odpovídá tomu, co nabízí za stejné peníze konkurence. K provedení nelze mít výtek, je bezchybné a na první pohled každý pozná, že se nejedná o levný čínský šunt. Konstrukce je promyšlená, uchycení funguje a chyby se zde hledají skutečně těžko. Možná jen ten napájecí kabel mohl být odpojitelný, ale to už je spíše detail.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články