PRÁCE 🧰

Co funguje proti kunám v motoru?

9. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kuna je sice na první pohled roztomilé zvířátko, ale pokud se rozhodne pro nocování pod kapotou vašeho vozu, máte zaděláno na pěkný problém. Od podobné návštěvy ji můžete ale zkusit odradit.

Co funguje proti kunám v motoru auta?

Články na téma kuna v motoru:

  1. Co funguje proti kunám v motoru? - právě čtete
  2. Kuna v motoru a jak se jí bránit
  3. Odpuzovač kun - spolehlivá ochrana proti kunám?
  4. Kuna v motoru auta – co na ni zabírá?

Kuny se často pohybují v blízkosti lidských sídel a hlavně v chladnějších měsících hledají útočiště v místech, která poskytují ochranu před zimou. Jedním z oblíbených stanovišť jsou motory aut. Ty po zastavení sálají zbytkové teplo, které kuny neodolatelně láká. Další věcí, která je přitahuje, je pak pach dalších kun. Takže pokud si jednou nějaká udělá z vašeho motoru pelech, můžete počítat s dalšími návštěvami. Kdyby kuny pod kapotou pouze přespaly, bylo by všechno docela bez problémů. Ony ale často hledají i něco k snědku a volí třeba těsnění a hadičky, které se v blízkosti motoru nacházejí. A to už může způsobit nemalé komplikace

Existuje řada způsobů, jak odradit kunu od hledání noclehu zrovna pod vaším vozem. Tím zcela nejspolehlivějším je dobře zaizolovaná garáž. Pokud parkujete pravidelně v garáži, která nemá ve zdi ani škvírku, máte vyhráno. Kuna se k vašemu autu nedostane. Ne každý ale tuto možnost má. Ti méně šťastní musí hledat jiná řešení.

Odpuzovače a plašiče kun

Pokud parkujete na dvoře nebo ulici, může se stát, že si kuna vybere právě váš motor za svou noclehárnu. Proto byste neměli podcenit prevenci. Jednou z možností je použití speciálního spreje, který kuny odpuzuje. Tím byste měli motor pravidelně stříkat. Interval aplikace záleží na konkrétním výrobku. 

Další možností jsou elektronické plašiče kun, které vydávají zvuky pro kuny nepříjemné. Na výběr máte ze dvou možností. Buď můžete využít akustické plašičky, které vydávají zvuk slyšitelný i pro člověka. Nebo si můžete pořídit ultrazvukový plašič, jenž bude vysílat zvukové vlny, které zaregistrují pouze zvířata. 

Jak jinak odradit kunu od návštěvy auta

Kromě výše zmíněných způsobů se můžete řídit i babskými radami. Těch existuje pěkná řada. Pokud parkujete auto na zahradě nebo dvoře, kde se pohybuje pes nebo kočka, snížíte tím riziko návštěvy kuny. Pokud ne, můžete alespoň umístit pod kapotu kočičí nebo psí chlupy. Stejnou službu pak vykoná i svazek lidských vlasů.

Kromě vůně koček a psů dokáže kuny odradit i odér tygřích nebo lvích exkrementů. Ty pak opět stačí umístit do blízkosti motoru. Před aplikací jakéhokoliv přírodního odpuzovače byste ale měli nejprve prostor pod kapotou umýt vodou s mýdlem. To dokáže kuny také odradit a navíc smyje pach kun, které se v blízkosti vašeho vozu vyskytovaly dříve.

Zdroj médií: audi mediacenter.

Podobné články