PRÁCE 🧰

Odpuzovač kun do auta - jaká je spolehlivost?

8. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kuny jsou zejména v zimním období hrozbou pro motorový prostor auta. Rozehřátý agregát je totiž lákavým místem, kde se mohou ohřát. Při tom ale někdy zvládnout nadělat i dost škody. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak tomu zabránit.

Odpuzovač kun - spolehlivá ochrana proti kunám?

Články na téma kuna v motoru:

  1. Co funguje proti kunám v motoru?
  2. Kuna v motoru a jak se jí bránit
  3. Odpuzovač kun - spolehlivá ochrana proti kunám? - právě čtete
  4. Kuna v motoru auta – co na ni zabírá?

Elektronický odpuzovač kun

U elektronického odpuzovače kun je princip funkce vcelku jednoduchý. Připojí se ke zdroji napájení, kterým je v případě auta nejčastěji baterie. Plašič generuje zvuk ve frekvencích, které lidské ucho neslyší, ale pro kuny je slyšitelný více než dostatečně a je jim nepříjemný. Hlodavec se tak logicky nechce zdržovat poblíž zdroje tohoto zvuku.

Součástí některých plašičů jsou i malé destičky, které stačí přilepit na vhodné plochy v motorovém prostoru. Jakmile se kuna plošky dotkne, dostane zásah vysokým napětím 300-500 V, které jí neublíží, ale bezpečně ji vyplaší. Elektronické odpuzovače kun jsou sice dražší, ale ne všechny fungují tak, jak mají. Chce to trochu nastudovat zkušenosti těch, co už daný kousek koupili. Počítejte každopádně s cenou zhruba tisíc až patnáct set korun.

Odpuzovač kun do auta sprej

Tady už elektronika nehraje vůbec žádnou roli a jedná se většinou o sprej, který se nastříká třeba na kabely v motorovém prostoru, eventuálně ještě na další příhodná místa. Vytvoří to lepkavý povrch látky, která má kuny odpuzovat. Některé spreje jsou popravdě docela intenzivně smradlavé i pro člověka.

Lepkavý povrch je bohužel dost odpudivý i pro automechaniky, kteří by na autě řešili případné opravy. Proto je dobré před odvezením auta do servisu omýt všechny sprejem postříkané plochy technických benzínem, abyste motorový prostor zápachu zbavili. Cenově toto řešení vychází na zhruba 150 korun až pětistovku.

Kuličky do záchodu

Spousta majitelů aut nedá dopustit na jednoduché řešení v podobě parfémovaných kuliček, jaké se zavěšují do záchodové mísy. Tyto kuličky stačí namísto na toaletu umístit do motorového prostoru. Jejich odér podle zkušeností mnoha majitelů automobilů kuny nesnášejí zrovna dobře a raději jdou jinam.

Kuna a kočka

Kočka jakožto nejúčinnější ochrana proti kunám

Ze všeho nejúčinnější je ale ochrana aktivní - kočka. Domy, u kterých se kočky pohybují, jsou obvykle skvělým místem pro zaparkování auta přes noc, protože kuna se kočkám vyhýbá. Máte-li tedy kočku, zkuste jí udělat pelech nebo nějakou skrýš poblíž auta, pakliže tam vydrží přes noc, kuna se jí velkým obloukem vyhne.

Zdroj info: Weby výrobců.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články