PRÁCE 🧰

Elektronické a mechanické zabezpečení garáže

8. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nezabezpečená garáž je snadným cílem pro zloděje. Jak tedy ochránit svůj majetek aniž byste o něj přišli? Je to snadné. Často i nákladné, ale lepší než mít pak jen oči pro pláč z krádeže věcí, které už nikdy neuvidíte.

Zabezpečení garáže: Jaké jsou možnosti?

Ať už máte garáž u domu nebo se nachází v nějakém vzdáleném komplexu - kde jsou jedny vrata vedle druhých, měli byste myslet na to, že se v prostoru nacházejí lákavé a většinou drahé věci pro zloděje. Ať už je to zahradní traktůrek nebo náhradní díly. Někteří zloději jsou tak sprostí, že dokážou vybílit celý prostor a seberou klidně i špinavý hadr.

Elektronické zabezpečení garáže

Prvně byste si měli pořídit kvalitní garážová vrata - nejlépe ta automatická. Je vhodné se tedy zamyslet, jestli raději nezainvestovat do lepší vrat, než pak mít oči pro pláč, zejména v případech, kdy kupujete garáž mimo svou nemovitost. Zde se většinou nachází stará ručně otevírací vrata, která snadno prolomí každý zkušenější zloděj. Navíc automatická vrata mají svůj zámek a bezpečně se uzavřou, jejich násilné otevření je v některých případech zhola nemožné.

Vyplatí se nainstalovat jak k domu, tak i ke garáži kamery. Ty ve většině případů nahrávají záznam 24 hodin denně a vy tak přesně víte, kdo a kdy se nepovoleně pohyboval po pozemku nebo v přilehlém okolí. Dopátrat zloděje by tak mohlo být o něco jednoduší. Navíc, jakmile se zloděj dostane dovnitř, může vám na telefon přijít zpráva o nedovoleném vniknutí - v případě kombinace kamery a čidel. Pak už stačí jen zvednout telefon a zavolat policii.

Naopak pokud se garáž nachází mimo dům, pak zainvestujte do alarmu nebo pohybových čidel, které se spustí okamžitě, jakmile se někdo dostane neoprávněně do prostoru. Přeci jen houkající alarm upozorní kolemjdoucí nebo blízko bydlící snadněji, než vaše bědování nad uštípnutým zámkem u vrat o několik dní později.

Ostatně ani na zámku by člověk neměl šetřit. Pokud tam necháte obyčejný visací, pak si můžete být 100% jistí, že se vaše garáž stane terčem příští krádeže. V takovém případě ale v prostoru nenechávejte žádné cenné nebo drahé věci. 

Mechanické zabezpečení garáže

Důležité je se postarat o věci uvnitř. Pokud podceníte ochranu z venku, pak se zařiďte tak, abyste v garáži opravdu neměli nic drahého. Je totiž možné, že už by se vám to nikdy nevrátilo, hůř pokud byste objekt a věci v něm neměli pojištěné. Nicméně s vnitřním zabezpečením garáže je to celkem snadné.

Věci, které volně leží na zemi nebo v případě pneumatik, můžete ukotvit k zemi pomocí ocelových lan a kotev, které jsou přidělané k podlaze. Pro zloděje těžká zkouška, kterou nemají šanci zvládnout. Hodí se také nainstalovat do místnosti různé uzamykatelné boxy nebo trezory - samozřejmě tak, aby je zloděj nemohl oddělat a prostě odnést, to by úplně problém nevyřešilo.

Raději se zkuste vyhnout po domácku nastraženým pastím. Jednak by se do nich mohl nepříjemně chytit někdo z rodiny, komu jste o nich neřekli nebo by se snadno mohlo stát, že při spěchu zapomenete vy a je vystaráno. Co mělo znemožnit přístup zlodějům, by mohlo následně ublížit vám.

Pojištění proti krádeži

Ačkoli jste udělali vše možné proto, abyste krádeži majetku předešli, už se tak stalo. V takových případech se hodí mít sjednané pojištění. To zahrnuje jak krádež majetku uvnitř, tak i například požár objektu nebo jeho poškození pádem stromu. Pojistit si můžete tedy buď jen nemovitost nebo i majetek, který je uvnitř. V každém případě se vyplatí varianta číslo dvě.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články