PRÁCE 🧰

Plachta na auto: Proč si ji pořídit?

30. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mít garážované auto je samozřejmě lepší, avšak ne vždy a především ve větších městech jsou garáže k dispozici. Pokud vám auto stojí na ulici nebo ve dvoře, je ochranu vhodné řešit jiným způsobem.

Vyplatí se koupě plachty na auto?

Ačkoli použití ochranné plachty může vypadat jednoduše a myslíte si, že na tom není co zkazit, tak se pletete. I použití plachty na auto má svá pravidla. Pokud chcete zachovat ochranu laku a mít vhodnou pasivní ochranu před zloději, pak vše spočívá především ve správné manipulaci s plachtou. Hlavním cílem je totiž ochránit, což při nesprávném zacházení může způsobit opak.

Pokud totiž krycí plachtu nasadíte špatně, mohou se pod ni například vlivem větru dostat částečky, které snadno lak poškrábou. Nasazování by rovněž mělo proběhnout na čisté a umyté auto. A především by použití měli zvážit motoristé, kteří s automobilem nejezdí příliš často, protože každodenní sundávání a nasazování přestane každého jistě brzo bavit. Na druhou stranu by plachta mohla auto ochránit dobře například před kroupami.

Pokud se pro zakrývání vozu přeci jen rozhodnete, ať už pro to je jakýkoli důvod, pak rozhodně nepodceňujte kvalitu materiálu. Například se vyhněte takovým, které se tváří jako 100% nepromokavé. Na jednu stranu je fajn, že nepropustí vodu dovnitř, ale také nemají žádnou membránu, která by vodu odváděla pryč, a tak pod povrchem na laku se začne udržovat vlhkost. Jestliže auto odstavujete na zimu, pak jej rozhodně zaparkujte na příhodné místo, očistěte a teprve pak připevněte autoplachtu. Zkontrolujte, že vše těsní a je správně zaháknuto. Jedině tak ochráníte auto proti mrazu.

Ani autoplachta za pár korun z AliExpresu asi nebude to pravé ořechové. Důležitou roli hraje i velikost. Ve většině případů si můžete vybrat z malých nebo středně velkých plachet, pokud máte extrémně velké auto, pak je vhodné se na velikost poptat u specializované firmy.

Zdroj info: Outdoorové fórum, zkušenosti autora textu.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články