PRÁCE 🧰

Havarijní pojištění - jeho cena a kolik zaplatíte za rok?

3. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění Srovnávače pojištění a financování Cena pojištění

Toto pojištění vozu není povinné, ale pro vlastní útěchu a potřeby si jej můžete pořídit. Havarijko totiž kryje škody způsobené na vašem voze v případě, že jste viníkem.

Cena havarijního pojištění

Samozřejmě, pokud se stane dopravní nehoda a vy nejste viník, škody, které vzniknou na vašem autě se platí z povinného ručení viníka - pokud je znám. Nicméně pokud například necháte auto venku a přes Česko přejdou bouře s kroupami, které poškodí karoserii, právě z havarijka bude škoda uhrazena.

Můžete jej využít tedy nejen na škody způsobené živelnými pohromami, ale také na vandalismus nebo střet se zvěří. Do podmínek, kdy není možné vyplatit pojistné, se řadí řízení pod návykovými látkami (alkohol i drogy). Podobná situace je, když v zimě způsobíte nehodu a na autě jste měli obuté letní pneumatiky a nebo když nemáte platnou technickou. V takových případech vás čeká zaplacení škody na svém autě z vlastní kapsy.

Cena havarijního pojištění není pevně stanovena

Jako Češi rádi šetříme, ale ne vždy se to vyplatí. Finální částka závisí na mnoha faktorech. Mezi ně patří výše spoluúčasti a také jaký balíček rizik si vyberete. Pokud ten co obsahuje vše, pak se připravte na výrazně vyšší částku, než když si vyberete balíček jen s některými riziky. Stejně tak platí, pokud zvolíte nízkou spoluúčast, bude cena havarijního pojištění vysoká.

O výši ceny havarijního pojištění také rozhoduje, jakým jste řidičem. Pokud často bouráte, může to být problém a havarijní pojištění pro vás svou výší nebude vhodné. To samé platí o věku řidiče, už z principu mají totiž mladší ročníky dražší pojistku, protože patří do rizikovější (nevyježděné) skupiny řidičů. Výhodné tak jsou i bonusy, kdy jezdíte roky bez nehod a tím se může ponížit částka pojistky.

Cenu může ovlivnit i značka, motorizace, zabezpečení i stáří vozu. Jiná pojistka bude pro Mercedes-Benz CLA, rok výroby 2020, u tohoto vozu můžete klidně platit i 8 tisíc nebo více při spoluúčasti 10 %, ale jiné je to pro Škodu Octavii, rok výroby 2012, zde platíte například jen 3 tisíce. Ceny jsou tedy hodně individuální a záleží především na tom, co si vyberete a v jakém rozsahu. 

Dá se na ceně i přesto ušetřit?

Možná vám v tomto ohledu pomůže si sjednat obě pojištění najednou - tedy jak povinné ručení, tak i to havarijní. Některé pojišťovny k tomuto přistupují tak, že dostanete slevu. Poslední roky je také oblíbené sjednávání online. Při tomto způsobu můžete rovněž ušetřit a především pokud se podíváte na nějaký srovnávač havarijek - budete mít přehled o cenách a podle toho lze volit.

Při výběru balíčků případně jednotlivých rizik si dobře promyslete, jestli je všechny opravdu využijete, do toho spadá i balíček allrisk. Každopádně se pojišťovatelem nenechte přemluvit a zlákat do rizik, které víte, že nepotřebujete, ale on v tom vidí jen příležitost, jak budete víc platit.

K tomu, aby se předešlo nějakým nehodám a událostem, je na místě o auto vhodně pečovat. To znamená zajistit veškeré možnosti, abyste auto nedali zlodějům na zlatém podnosu - raději volte nějaké zabezpečovací varianty. Před živelnou pohromou byste měli zas auto schovat nejlépe pod střechu nebo do garáže, ovšem ne vždy to samozřejmě jde. 

Havarijní pojištění a navýšení ceny

Nezapomeňte, že každá pojistná událost, kterou jste způsobili a nahlásili ji, vám ve finále zvedne cenu havarijního pojištění - dostanete se tak do rizikovějších skupin. Proto se hodí menší škody nehlásit a uhradit je ze svého, abyste se vyhnuli malusům.

  Kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články