PRÁCE 🧰

Jak na srovnání havarijního pojištění? Praktický návod krok po kroku

12. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění Srovnávače pojištění a financování Porovnání pojištění

Cílem havarijního pojištění je ochránit vlastní vůz a jeho posádku v případě dopravní nehody, vandalismu, krádeže nebo rozmarů počasí. Protože ale tento produkt nabízí většina tuzemských pojišťoven, může být občas složité se v nabídkách zorientovat.

Praktický návod na srovnání havarijního pojištění krok po kroku

Články na téma kalkulačka havarijního pojištění:

  1. Praktický návod na srovnání havarijního pojištění krok po kroku - právě čtete
  2. Vyplatí se při výběru „havarijka“ využívat nezávislé kalkulačky?
  3. Kalkulačka havarijního pojištění bez osobních údajů je nepřesná. Proč?
  4. Kalkulačka havarijního pojištění je dobrý sluha, ale špatný pán - již brzy

Srovnání havarijního pojištění pomůže s výběrem

Porovnávat jednotlivé produkty můžete samozřejmě fyzickým obíháním poboček pojišťoven. To vám zabere ale zbytečně moc času a výsledek nebude příliš efektivní. Proto se vyplatí využít nejrůznějších kalkulaček a nezávislých srovnávačů, prostřednictvím nichž provedete srovnání havarijního pojištění z pohodlí domova a během několika mála minut.

Srovnání: Havarijní pojištění můžete vybírat i z neveřejných nabídek

Jednotlivé srovnávače a kalkulačky většinou pracují jak s klasickými nabídkami, tak těmi, které nejsou veřejné. Často tak můžete narazit na cenu, se kterou byste se na pobočce pojišťovny setkali jen stěží. Vůbec tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak „havarijko“ porovnat, je zadání SPZ vozidla. Nemusíte tak ručně vepisovat údaje o vozidle (typ, značka, model, objem a výkon motoru apod.) a zdržovat se. Srovnávač doplní potřebné údaje z dostupných databází.

Praktický návod na srovnání havarijního pojištění krok po kroku

Srovnávače za vás najdou nejlepší nabídku

Jakmile vyplníte osobní údaje (typicky věk a bydliště), bude potřeba do srovnávače vepsat i údaje o bonusech a malusech, které jsou mezi pojišťovnami převoditelné. Pokud po vás bude kalkulačka požadovat údaj o délce předchozího pojištění, můžete ho snadno ověřit skrze stránky České kanceláře pojistitelů. Tady zadáte SPZ vozidla a dnešní datum a databáze vám obratem sdělí informaci o datu pojištění vozidla.

Jednoduché srovnání havarijní pojištění najde i sjedná

V dalším kroku už uvidíte aktuální nabídku pojistek, kterou si můžete seřadit podle ceny nebo jiných parametrů. Většinou jsou u každé nabídky „havarijka“ i základní informace o rizicích, která vybraná pojistka kryje, a limitech pojistného plnění. Další výhodou srovnání havarijního pojištění je i to, že vám umožní pojistky nejen srovnat, ale také online sjednat. Konkrétní pojistku můžete zaplatit kartou nebo bankovním převodem. Pokud zvolíte jednu (roční) platbu, vyplatí se vám to více, než když budete pojistku platit nadvakrát nebo čtvrtletně.

Náš tip: Cena by měla být jedním, nikoliv jediným parametrem, na základě kterého byste měli havarijní pojištění vybírat. Důležité jsou pojistné limity i rizika, proti kterým je vůz chráněný.

Přečtěte si také: Osm jednoduchých fíglů, jak získat nejlevnější havarijní pojištění, které opravdu fungují

  Srovnání havarijního pojištění online

Praktický návod na srovnání havarijního pojištění krok po kroku

Dobře počítejte, co se vám vyplatí

Abyste za pojistku neplatili zbytečně moc, je dobré sjednávat si pouze rizika, která vašemu vozu skutečně hrozí. Vždy se nicméně hodí vandalismus, havárie, odcizení, řádění živlů a pojištění skel. Dražší pojistky pak obsahují i poškození vozu zvířetem, pojištění pneumatik, úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel.

Pokud si sjednáváte také povinné ručení, učiňte tak u stejné pojišťovny. Nabídne vám zajímavou cenu nebo menší slevu. Řada pojišťoven také nabízí připojištění k povinnému ručení, které může „havarijko“ dost dobře suplovat. Tady se ale opět vyplatí srovnání havarijního pojištění a důkladný propočet výhodnější varianty.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články