PRÁCE 🧰

Komu se vyplatí havarijní pojištění? Všem, kdo chtějí ochránit vůz i peněženku

29. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Havarijní pojištění, si na rozdíl od toho povinného, mohou řidiči platit dobrovolně. Protože ale tento pojistný produkt nepatří mezi nejlevnější, spousta z nich váhá, zda se jim havarijní pojištění opravdu vyplatí. Kdo by o něm měl uvažovat?

Komu se vyplatí havarijní pojištění a kdy si ho sjednat?

Nepleťte si pojmy s dojmy

Úvodem si jenom upřesníme, co kryje povinné ručení a co havarijní pojištění. Zatímco povinné ručení (zákonné pojištění vozidla) si řidič sjednává pro případy, kdy způsobí provozem vozidla škodu (na majetku, zdraví, životě) třetí osobě, které pojišťovna škody v rámci sjednaných limitů zaplatí, havarijní pojištění, které si řidič platí dobrovolně, kryje škody na vlastním autě.

Mezi nejčastěji krytá rizika u havarijního pojištění patří:

  • Dopravní nehoda,
  • zničení či poškození vozidla v důsledku přírodních živlů,
  • poškození vozidla cizí osobou,
  • krádež vozidla,
  • střet se zvířetem či poškození vozu zvířetem.

K výše uvedenému si lze sjednat také celou řadu různých připojištění. Pojišťovny nejčastěji nabízejí pojištění skel, zavazadel, úrazu nebo třeba pojištění právní ochrany. Navolená rizika se samozřejmě odráží v ceně havarijního pojištění, proto je na místě zvážit, kdy se zmíněná připojištění vyplatí k havarijnímu pojištění sjednat a v jakém rozsahu.

Havarijní pojištění se vyplatí nejen majitelům nových vozidel

Řada řidičů v otázce toho, komu se vyplatí havarijní pojištění, stále zastává názor, že se tato pojistka vyplatí sjednat jen u nového vozu. To je častý omyl, který vás může stát nemalé peníze. A to i v souvislosti se současným zdražováním náhradních dílů, energií a lidské práce. Bohužel to si řada řidičů uvědomí až ve chvíli, kdy musí uhradit škodu na vlastním autě zcela ze svého.

Sjednat si havarijní pojištění – ano nebo ne?

Při rozhodování o tom, zda si „havarijko“ sjednat, budete pravděpodobně kalkulovat zejména se stářím vozu. Na tomto místě je dobré zmínit, že spousta pojišťoven dnes již nabízí havarijní pojištění dělané přímo na míru starším autům. Takové havarijní pojištění je díky tomu výrazně levnější a sehnat lze i mimořádně výhodné pojistné balíčky.

Stáří auta však nelze ani přes výše uvedené zcela ignorovat. Některé tuzemské pojišťovny vám totiž umožní sjednat si havarijní pojištění jen do určitého stáří vozu. Někde činí horní hranice 15, jinde 20 let. Ve spoustě případů je ale horní hranice neomezená. Přesto pojišťovací specialisté nedoporučují sjednávat havarijní pojištění pro vozy starší 10 let. Vždy ale samozřejmě záleží na více aspektech a tato problematika je proto velmi individuální.

Náš tip: Specifickou kategorií je tzv. GAP pojištění (Guaranteed Asset Protection), s nímž máte jistotu, že v případě totální škody či odcizení auta dostanete od pojišťovny částku v hodnotě pořizovací (nikoliv reálné) ceny vozidla. Obvykle si toto pojištění můžete sjednat jen pro vozy do stáří tří let. Výjimkou jsou pojišťovny UNIQA a Generali, které takto pojišťují i 5 a 6 let stará vozidla.

Komu se vyplatí havarijní pojištění? Tomu, kdo pravidelně aktualizuje pojistku

Je v zájmu majitele nebo provozovatele vozidla, aby smlouvu o havarijním pojištění alespoň jednou za dva roky (ideálně každoročně) aktualizoval. Pojistné by se tímto krokem totiž mělo postupně snižovat v závislosti na hodnotě pojištěného vozu. Rozhodující je ale samozřejmě to, zda cena auta klesá, nebo stoupá. Nejlépe uděláte, když se na tuto problematiku informujete u pojišťovny ještě před podpisem pojistné smlouvy, případně využijete rad zkušeného pojišťovacího specialisty.

  Nejvýhodnější havarijní pojištění online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články