PRÁCE 🧰

Akcie Tesly letí prudce nahoru. Kdo je nakoupil včas, ten zbohatnul

7. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tesla

Automobilka miliardáře Elona Muska zažívá v nepříznivém období pro průmysl úspěch. Zdá se, že po problémech s kvalitou výroby Modelu 3 a Y se automobilka staví zpět na své nohy a je to dobře vidět výsledcích burzy. Akcie Tesly v posledních pěti dnech vzrostly téměř o 40 % na zatím rekordní maximum. Firma tím tak vykázala druhý největší čtvrtletní zisk za sebou. 

Denní nárůst o 13 % zvýšil hodnotu Tesly na akciovém trhu o 30 miliard dolarů, překonal tím celou společnost Ford Motor Co., která má v současné době hodnotu téměř 25 miliard dolarů.

Investiční banka JMP Securities zvýšila svůj odhad z 1 050 dolarů na 1 500 dolarů (přes 35 000 korun) poté, co společnost Tesla ve čtvrtek vykázala vyšší než očekávané dodávky, navzdory klesajícím tržbám v automobilovém průmyslu kvůli dopadům koronavirové krize.

"Domníváme se, že věc, kterou je třeba zvážit, není to, jestli je cena akcií drahá při současných cenových poměrech, ale zda růst společnosti a pozice na trhu vypovídají o potenciálu akcií po několik příštích let," míní analytik JMP Securities Joseph Osha v jeho prognóze. Současně předpovídá, že by výroční prodeje Tesly mohly dosáhnout až 100 miliard dolarů do roku 2025. (Pro srovnání, roční příjem Toyoty je 275 miliard dolarů a společnosti Ford činí příjem 156 miliard dolarů.)

JP Morgan, kteří v posledních týdnech hodnotí Teslu „pod průměrem“, zvýšili svůj cenový odhad z 275 dolarů na 295 dolarů, zatímco Deutsche Bank jej zvýšila z 900 dolarů na 1 000 dolarů. Dle společnosti Refinitiv je medián hodnoty ceny akcií Tesly 675 dolarů v porovnaní s jeho stávající tržní cenou.

Stabilní pozice Tesly zvýšila očekávání ziskovosti v druhém kvartálu, což by bylo poprvé v historii společnosti, kdy by dosáhla na čtyři po sobě jdoucí zelená čísla.

Navzdory růstu ceny akcií o téměř 500 % za poslední rok, se mnoho investorů domnívá, že je tento růst neudržitelný. Podle výše zmíněné společnosti Refinitiv dosahují 158násobného očekávaného zhodnocení, což je neobvykle vysoké číslo.

Podle pondělní zprávy, dosahovalo tržní zhodnocení Tesly 245 miliard dolarů, což ještě navýšilo její vedoucí pozici mezi nejhodnotnějšími automobilkami.

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články