PRÁCE 🧰

Jak vybrat střešní nosič nebo box? Máme pro vás praktický návod!

14. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chystáte se na zimní dovolenou a řešíte, jak převážet lyže, snowboardy nebo jiné zimní vybavení autem? Poradíme, jak vybrat správný střešní box nebo nosič, který vás nezruinuje a zároveň svou práci odvede na jedničku.

Poradíme s výběrem praktického střešního boxu nebo nosiče

Střešní nosič vás potěší zejména cenou

Při výběru střešních nosičů máte nespočet možností, které se liší provedením i cenou. Vybírat můžete střešní nosiče klasické nebo ty magnetické. Každý typ střešních nosičů je trochu jiný, ale vždy přepravíte minimálně dva páry lyží nebo dva snowboardy.

Před tím, než se vrhnete na průzkum aktuální nabídky střešních nosičů, je dobré zimní vybavení důkladně přeměřit a tomu následně přizpůsobit samotný výběr střešního nosiče. Cena základních (basic) modelů začíná na cca tisícikoruně. Pořídit ale můžete i nosiče pro náročnější, za které zaplatíte i pětkrát tolik.

Jednotlivé nosiče se mezi sebou liší především délkou ložné plochy. Zatímco některé převezou jen zmíněné dva páry, jiné si hravě poradí i s pěti páry lyží najednou. Tomu ovšem odpovídá i jejich cena. Většina nosičů je vybavena bezpečnostním zámkem, aby vám někdo lyže ze střechy neukradl.

Poradíme s výběrem praktického střešního boxu nebo nosiče

Specifickou kategorií jsou potom zmíněné magnetické střešní nosiče, které se upevní přímo na střechu auta. Mezi jejich hlavní výhody patří kromě nízké pořizovací ceny především snadná montáž, kterou zvládnou i méně technicky zruční. Nevýhodou tohoto typu je možná degradace laku při častém používání a celkem snadná práce pro případné zloděje.

Magnetické střešní nosiče lyží jsou totiž zpravidla vybaveny jen velmi chabým systémem zabezpečení. Rozhodně tedy nenechávejte lyže na magnetickém nosiči bez dozoru. Další nevýhodu můžete spatřovat v menších rozměrech (zpravidla jsou koncipovány pouze pro dva páry lyží nebo dva snowboardy) a skutečnosti, že je nejde upnout na auta se střešním oknem a skleněnou, profilovanou nebo hliníkovou střechou.

Střešní boxy využijete pro celou rodinu a celoročně

Střešní nosič lyží je jednou, nikoliv jedinou možností, jak zimní vybavení na hory převážet. Oblíbené jsou i střešní boxy – tzv. „rakve“. Ty ocení zejména větší skupiny cestovatelů nebo ti, kteří za zážitky vyrážejí nejen v zimě, ale také v kteroukoliv jinou část roku.

Do boxů totiž pohodlně umístíte nejen lyže, snowboardy, ale také lyžáky, hůlky, helmy a další příslušenství. Střešní box na auto pojme i jiná zavazadla, včetně kočárků nebo dalšího sportovního vybavení. U střešních boxů jsou důležité jeho rozměry, nosnost a způsob uchycení, případně možnost přístupu z obou stran vozidla – tzn. oboustranné otevírání.

Poradíme s výběrem praktického střešního boxu nebo nosiče

Levnější boxy používají tzv. „U-šrouby“, kdy je upevnění boxu na tzv. „zahrádkučasově náročnější, protože představuje spoustu šroubování. U dražších modelů střední třídy se pak setkáváme s kleštinovým uchycením, které je rychlejší a jednodušší.

Další možností je uchycení pomocí tzv. T-šroubů, které se zasouvají do horní drážky střešních tyčí. Střešní box levně už ale v případě tohoto uchycení zpravidla nepořídíte. Nejlevnější boxy seženete od 3 000 Kč, ty nejdražší se potom pohybují kolem 20 000 Kč.

Praktický tip závěrem: Při výběru střešního boxu zvažte i parametry vašeho vozu. Na trhu jsou totiž boxy různých délek a šířek. Extra dlouhý box na krátkém autě může omezovat výhled a naopak krátký box na dlouhém autě bude možná působit až trochu komicky.

Zdroj info: Thule, Hakr.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články