PRÁCE 🧰

Pojištění na hory a pět nezbytností, na které během jeho uzavírání myslet

25. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

I když máme v Česku více než dvě stě lyžařských středisek, vysoké ceny tuzemských skipasů a horší sněhové podmínky nutí stále více Čechů vyrážet do zahraničí. Ať už letos plánujete strávit lyžařskou sezónu v Česku nebo na zahraničních sjezdovkách, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Následujících pět věcí vám ušetří peníze, problémy i nervy.

5 věcí, kterým věnovat u cestovního pojištění na hory pozornost

Dostatečně vysoké limity

Při uzavírání pojištění na hory se nedívejte pouze na cenu pojistného, ale zejména na krytá rizika a pojistné limity. Minimální limity by měly činit alespoň dva miliony korun. Lékařská péče v zahraničí se totiž často šplhá do astronomických výšin a „kartička pojištěnce“ vám s úhradou vynaložených nákladů zpravidla nepomůže.

Měli byste vědět: Například hospitalizace v nemocnici vyjde v Rakousku, Francii a Itálii na přibližně 15-20 tisíc Kč za den, operace zlomené nohy nebo ruky na cca 400 tisíc Kč, transport helikoptérou stojí zhruba 30-130 tisíc Kč a zásah horské služby vás bez pojištění vyjde na 10 – 20 tisíc. Na limitech tedy opravdu nešetřete a v ideálním případě volte cestovní pojištění s neomezeným plněním u léčebných výloh.

Kontrola výluk

Každá pojišťovna stanovuje v pojistných podmínkách výluky, na základě kterých může pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Mezi nejčastější výluky v cestovním pojištění na hory do zahraničí i po Česku patří jízda pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, aktivita v nadmořské výšce nad 3 000 m n. m., jízda mimo sjezdovky nebo vyznačené trasy, nepoužívání helmy a dalších ochranných pomůcek i provozování adrenalinových nebo rizikových sportů, které je zpravidla potřeba pojistit samostatně.

Seznam sportů

Jak už jsme zmínili výše, některé z provozovaných sportů patří do kategorie rizikových, nebo dokonce adrenalinových, a je proto potřeba je připojistit zvlášť. Při sjednávání pojištění na hory v ČR nebo do zahraničí proto vždy překontrolujte, zda je sport, který hodláte provozovat, součástí vámi vybrané pojistky, případně si ho neváhejte připojistit zvlášť.

Měli byste vědět: Některé sporty (např. skoky na lyžích, snowrafting, skialpinismus nebo lyžování či snowboarding mimo vyznačené trasy) jsou pro pojišťovny nepojistitelné. Pokud se vám tedy během této aktivity stane úraz, veškeré náklady budete hradit z vlastní kapsy.

  Sjednat cestovní pojištění na hory

Odpovědnost

Je úplně jedno, jestli si sjednáváte pojištění na hory na Slovensko, do Itálie nebo do Česka. Odpovědnost za způsobenou škodu se vám bude hodit vždy. Podle pojišťoven se totiž škody způsobené na sjezdovkách během zimního období pohybují v řádech desítek, ale i stovek tisíc korun, proto je dobré si ke klasickému „cestovku“, které by mělo krýt minimálně úrazové pojištění na hory a léčebné výlohy, odpovědnost sjednat. Cena takové pojistky se pohybuje okolo desetikorun za osobu a den.

Asistenční služby

Pokud vyrážíte na hory autem, nezapomeňte si sjednat také krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenými asistenčními službami. Spousta cestovatelů se mylně domnívá, že asistenční služby sjednávají automaticky s cestovním pojištěním. To ale nemusí být pravda, případně tyto služby kryjí jen minimum situací, které vás mohou během cesty nebo zimní dovolené potkat. O tom, co by měla krýt kvalitní asistenční služba, jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků.

  Nejvýhodnější krátkodobé havarijní pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články