PRÁCE 🧰

Zlomená ruka v Itálii nebo zásah horské služby na Slovensku: Na kolik vás vyjde úraz bez pojištění?

25. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Prodejci zájezdů se svorně shodují, že navzdory poklesu životní úrovně si Češi zimní dovolenou v zahraničí neodepřeli. Letošní zimní sezóně vévodí Itálie, Slovensko a Rakousko. Mnoho cestovatelů ovšem dělá při odjezdu na hory zásadní chybu, která je může připravit o statisíce!

Jak se pohybují ceny ošetření nebo hospitalizace v zahraničí?

Pojištění do zahraničí podceňujeme

Většinu cestovatelů by pravděpodobně ani nenapadlo vyrážet na zahraniční dovolenou bez kvalitního cestovního pojištění s dostatečnými limity a rozsáhlou pojistnou ochranou. Zorientovat se ovšem v nabídce tuzemských pojišťoven občas nemusí být jednoduché.

Řada z nich totiž láká nízkou cenou, která je ale obvykle spojena jen s velmi nízkými pojistnými limity a nedostatečnou pojistnou ochranou. Součástí levnějších a zpravidla také těch základních balíčků navíc často není zásah horské služby, který může stát klidně i více než 300 000 korun!

Vybírat proto cestovní pojištění pouze na základě ceny je zbytečně krátkozraké. V případě pojistné události se vám totiž může tohle rozhodnutí nepříjemně prodražit. Při výběru proto dbejte na to, ať pojistka kryje maximum rizik, která vás na horách mohou potkat, jsou v ní obsaženy sporty, kterým se hodláte věnovat a pamatujte také na to, že kvalitně nastavené cestovní pojištění by mělo krýt také zásah horské služby.

Náš tip: Zásah horské služby většinou není součástí základních balíčků cestovního pojištění, a je proto potřeba toto riziko připojistit samostatně. Jeho cena se zpravidla pohybuje okolo několika desetikorun za osobu a den.

Na kolik vás může vyjít úraz v zahraničí bez odpovídajícího pojištění?

Ceny za ošetření úrazů, transporty nebo péči v zahraničí jsou zpravidla mnohem vyšší než u nás. Nutno podotknout, že ani v evropských destinacích nemá smysl spoléhat na kartičku pojištěnce. I když vás na základě tohoto dokladu ošetří, budou si v naprosté většině případů účtovat nemalou spoluúčast, která se pohybuje okolo desítek procent. V kombinaci s cenami zákroků a ošetření tak může jít o částky šplhající se do statisíců.

Orientační ceny zákroků v zahraničí
Typ zákrokuZeměČástka
Zlomená rukaSlovensko1 250 Kč
Zlomený loketRakouskoaž 160 000 Kč
Repatriace do ČeskaSlovenskoaž 20 000 Kč
Vykloubení rameneItálieaž 50 000 Kč
Zásah horské službySlovensko16 800 Kč
Zlomenina horní končetinyRakousko24 - 48 tisíc Kč
Úraz s vyproštěním a třídenní hospitalizacíRakouskoaž 480 000 Kč
Transport do nemocnice helikoptérouSlovensko30 až 60 tisíc Kč
Zásah horské službyRakousko4 300 Kč
Transport do nemocnice helikoptérouItálie19 000 Kč
Den hospitalizace v nemocniciRakouskoaž 50 000 Kč

Ke „klasice“ si sjednejte i úrazové pojištění do zahraničí

Pokud se hodláte na dovolené věnovat zimním sportům, vřele doporučujeme sjednat si ke „klasickému cestovku“ i úrazové pojištění do zahraničí. To vás podrží ve chvíli, kdy si z dovolené přivezete nechtěný suvenýr v podobě závažnějšího úrazu, který vám ztíží běžné fungování, nebo kvůli němu nebudete schopni nějakou dobu pracovat. Vřele doporučujeme zvážit i (při)pojištění zavazadel a odpovědnosti za způsobenou škodu, bez kterého vás například na italské sjezdovky vůbec nepustí.

  Vybrat nejlepší cestovní pojištění online

Zdroj info: Konkrétní případy tuzemských pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články