PRÁCE 🧰

Platíte si „cestovko“ k platební kartě? Na tyhle situace pozor, pojištění tam nedosáhne

17. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Vyrážet do zahraničí bez cestovního pojištění je zbytečný risk. Mnoho cestovatelů také spoléhá pouze na pojistku, kterou má sjednanou k platební kartě. V jakých situacích vám bude tohle „cestovko“ na nic?

Na jaké situace je cestovní pojištění k platební kartě krátké?

Cesty mimo Evropu

Cestovní pojištění k platební kartě má nízké limity. Tohle tvrzení platí zejména o levnějších pojistkách, případně produktu, který vám banka nabídla automaticky k platební kartě. Pamatujte, že pojistným limitem rozumíme maximální částku, kterou vám může pojišťovna v případě pojistné události vyplatit. Vše nad ujednaný limit pak půjde z vaší kapsy.

Jaké limity jsou adekvátní? Při cestách po Evropě je dobré mít cestovní pojištění s krytím léčebných výloh alespoň 5 000 000 Kč. U cest mimo Evropu pak vybírejte z pojistek, které mají krytí vyšší, v ideálním případě neomezené. Tady totiž již cestovní pojištění ke kartě většinou „nedosáhne“.

Pozor na to, s kým cestujete

Cestovní pojištění k platební kartě někdy poskytuje ochranu nejen vám jako jejímu držiteli, ale i spolucestujícím. Opět to ale neplatí paušálně a tuto skutečnost je potřeba před cestou ověřit. Navíc je potřeba zjistit, kdo je z pohledu pojistných podmínek vnímaný jako spolucestující, na kterého se pojištění vztahuje.

V naprosté většině případů musí jít o rodinného příslušníka (manžel, dítě, rodiče apod.), u některých pojišťoven stačí, aby s vámi spolucestující žil ve společné domácnosti. Roli může hrát i věk a například to, zda jde o nezletilé dítě. Pokud se někde v rámci společné dovolené rozdělíte a druhá osoba se zraní, případně bude řešit nepříjemnou nemoc, pojištění se na ni už nemusí vztahovat.

Problémem bývají i sdílené limity

V souvislosti s výše uvedeným je potřeba dát pozor i na to, zda pojistka (ne)nabízí sdílené pojistné limity pro vás a ostatní cestující. Je totiž obrovský rozdíl mezi tím, když cestujete s manželem, na kterého se vztahuje sjednané pojištění, u kterého máte každý limit 10 000 000 Kč nebo je potřeba zmíněný limit vydělit dvěma. V takovém případě už nemusí být u závažnějších případů krytí dostačující.

Příliš dlouhá dovolená

Cestovní pojištění k platební kartě většinou platí na celý rok. Tady je ale potřeba vědět, že délka jedné cesty, kterou vám takové pojištění kryje, se u jednotlivých pojišťoven, s nimiž banky spolupracují, liší. Může to být 45 dnů, 90 dnů, ale i 120 dnů. Samozřejmě, že běžný cestovatel asi netráví na dovolené 90 dnů v kuse, pokud ale patříte mezi třeba tzv. „digitální nomády“, je potřeba ověřit, po jakou dobu vám sjednaná pojistka platí.

Zrádná může být i karenční lhůta

Cestovní pojištění k platební kartě podle aktuálního srovnání nabízí prakticky všechny banky na našem trhu. Pokud si teprve plánujete tento produkt k běžnému účtu sjednat, rozhodně tak nečiňte pár hodin před plánovaným odjezdem do zahraničí. Některé pojistky jsou totiž spojeny s tzv. karenční lhůtou a začnou platit až po jejím uplynutí. Více o téhle problematice jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků.

  Výhodné cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články