PRÁCE 🧰

Stačí mít sjednané pouze cestovní pojištění k embosované kartě?

22. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Díky cestování získáváme vzpomínky a zážitky, někdy ale také nepříjemnosti, které nám může pomoci řešit právě cestovní pojištění. Co když ale mám jen to k platební kartě?

Opravdu stačí mít sjednané pojištění pouze ke kartě?

Články na téma na co dát pozor u cestovního pojištění:

  1. Cestovní pojištění: Asistenční služby aneb Váš anděl na cestách
  2. Je nejlevnější cestovní pojištění i nejvýhodnější?
  3. Cestovní pojištění ke kartě - právě čtete
  4. Cestovní pojištění COVID-19
  5. Skutečně vás na cestách ochrání cestovní pojištění k platební kartě?
  6. Proč se nejlevnější cestovní pojištění nevyplácí sjednávat? - již brzy

V případě, že vám v bance nabídli sjednání cestovního pojištění ke kartě, může to být na jednu stranu výhra, ale na tu druhou i docela prohra. Taková pojištění totiž lákají na nízkou cenu. Sama jej mám sjednané ke kartě za zhruba 35 korun měsíčně, nicméně cestuji-li někam dál a na delší čas, vždy si sjednávám ještě komerční cestovní pojištění. Záhy prozradím proč.

U cestovního pojištění k embosovaným kartám totiž nemáte takové výhodné limity pojistného plnění. Každá banka je nabízí ještě ke všemu různě vysoké. Často karta také nabízí pouze úrazové pojištění, které vám nikterak nepomůže s pojištěním odpovědnosti nebo ztrátou zavazadel v průběhu cesty do zahraničí. Pojištění také nekryje rizikové sporty, které je tak nutné si připojistit ve standardním pojištění.

Platební kartu je nutné mít s sebou v zahraničí, jinak cestovní pojištění neplatí.

Ten největší problém spočívá v platbě spoluúčasti v případě ošetření v tamější nemocnici. To vše vypovídá o tom, proč je pojištění tak levné - protože zahrnuje jen základní složku, tedy úrazové pojištění.

Z výše uvedeného lze tedy předpokládat, že cestovní pojištění k platební kartě se hodí spíše pro lidi, kteří moc necestují a pokud ano, tak je to spíše v pohraničí a nikam dál nevyrážejí. Kdyby se totiž něco stalo, mohl by se účet za lékaře pořádně protáhnout a ve finále by možná ještě víc přeplatili. Pro to je vhodné mít sjednanou ještě speciálně zvlášť komerční pojistku, která nabízí mnohem více možností pojištění a připojištění a navíc nestojí žádnou velkou dardu.

Při sjednávání cestovního pojištění k embosované kartě se tak zajímejte o výše limitů. Většinou se budou pohybovat do 3 milionu korun. Přitom po Evropě se doporučuje minimální výše 4 miliony a pokud letíte mimo Evropu doporučuje se mít limit několika násobně vyšší (což se týká třeba USA nebo Austrálie).

A pozor si také dávejte na délku pobytu v zahraničí, pokud se chcete spoléhat pouze na pojištění ke kartě. To, že si toto pojištění platíte měsíčně, neznamená, že byste mohli být půl roku pryč. Většinou je pro jednu cestu platné 90 dní, leckdy to může být ale i jen 45. Na toto je nutné se doptat u banky, kde jste pojištění sjednávali.

  Cestovní pojištění - online kalkulačka

Zdroj info: Srovnejto, Názory autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články