PRÁCE 🧰

Tankování LPG v Chorvatsku

22. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Praktické informace pro řidiče

S vozidlem na LPG se dá dojet do Chorvatska k moři levněji, než s autem, které pohání benzín nebo nafta. Má to ale určitá specifika, nikoliv však omezení. Jak se vyhnout problémům?

LPG v Chorvatsku - tankování a cena

K sepsání tohoto článku nás přiměl dotaz čtenáře, který míří do Rovinje a cestou by rád tankoval LPG, tedy zkapalněný ropný plyn. Dobrou zprávou je, že to není zase až takový problém. Nicméně jisté zvláštnosti by tu byly a ne všude to funguje jako u nás.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Problém s koncovkami na LPG

Začněme trochu obecněji – problém s LPG v zahraničí je, že se používá hned několik různých koncovek, které bohužel nejsou vzájemně kompatibilní. Pro tankování v jiných zemích tak nezřídka potřebujete jinou koncovku, respektive redukci. Buď si ji vezete s sebou, případně ji má obsluha čerpací stanice, což se děje u těch vytěžovanějších, tedy na hlavních tazích, zejména dálničních. Mimochodem, existují čtyři druhy koncovek (v rámci Evropy), a to ACME, Bayonet, Dish a Euro. Jistota pro cestování je mít všechny redukce, které ovšem něco stojí.

Pozitivní je, že cestou do Chorvatska žádnou potřebovat nebudete, země od nás na jih používají stejnou koncovku jako my, tedy Dish, nazývanou někdy také jako „italský typ“. Jediný problém může nastat v Rakousku, kde se kromě Dish používá i ACME koncovka, ale s pravděpodobností rovnající se jistotě budou mít místní čerpací stanice k dispozici redukce. Jinak Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, dokonce i Bosna a Hercegovina nebo třeba Itálie používají výhradně Dish.

Doporučení redakce: Máte v plánu letos vyrazit na dovolenou do Chorvatska? Buďte na vše připraveni s dostatečným předstihem a sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Možnosti a jednotlivé nabídky za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Tankování LPG v Chorvatsku

Pokud budete na nějaké LPG stanici tankovat plyn, funguje to malinko jinak než u nás. Počítá se totiž s tím, že si nádrž naplníte sami. Samozřejmě vám ale obsluha čerpací stanice pomůže, pakliže byste měli z plnění obavy nebo vám to nešlo. Kdyby za vámi u stojanu čekal jiný řidič s autem na LPG, klidně ho oslovte s žádostí o pomoc.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Cena LPG v Chorvatsku

Pokud hledáte čerpací stanici s LPG, stačí napsat do vyhledávání v Google Maps „LPG“ a navigace nabídne nejbližší benzínky, kde je LPG k dispozici. Nevěřte nicméně cenám, které navigace ukazuje chybné. V dubnu, kdy jsme se v Chorvatsku byli podívat, byla cena na čerpacích stanicích kolem 0,93 eura za litr, což je asi 21,72 korun a od cen v Google Maps se to dost lišilo. V průběhu roku se sice ceny pohybují, nicméně vždy jsou nižší než u klasických paliv.

Omezení aut s LPG v Chorvatsku

V rámci Evropy existuje pár tunelů, do kterých s autem na LPG nesmíte vjet, cestou do Chorvatska byste však na žádný narazit neměli. V Chorvatsku se však dají najít podzemní garáže, kam je zákaz vjezdu s vozidlem na LPG, nicméně není to pravidlo. Obecně s LPG v této zemi nebývá problém, jediné co vás může malinko zaskočit, je menší počet čerpaček, takže trasu je dobré alespoň trochu plánovat. Ničeho se ale nebojte, to nejhorší, co se může stát je, že holt pojedete chvíli na benzín.

Jezdíte do Chorvatska autem na LPG? Zajímá nás, na kolik taková cesta vyjde, klidně se pochlubte v komentáři pod článkem!

Tip pro vás: Pokud do Chorvatska vyrážíte po vlastní ose a chcete se vyhnout výdajům spojeným s možnými riziky, jako je havárie, vandalismus nebo krádež, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Fedor auto, mylpg.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články