PRÁCE 🧰

Cena nafty a benzínu v Polsku opět stoupla

21. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Před volbami v Polsku nápadně klesly ceny paliv, a to navzdory všem ekonomickým předpokladům. Volby jsou ale pryč a postupně se ceny vrátily na původní úroveň.

Cena nafty a benzínu v Polsku opět stoupla

V Polsku nedávno proběhly poměrně ostře sledované volby do Sejmu, což je dolní komora polského parlamentu. Vítězem byla strana Právo a spravedlnost (PiS), která si k vítězství pomohla i populistickými kroky, jako je zrušení mýtného na většině polských dálnic. Vypadá to však, jako by vláda měla vliv i na ceny paliv v Polsku. Přímé důkazy zatím chybí, kdoví, jestli se jich někdy dočkáme, nicméně spousta faktorů tomu nasvědčuje.

Nejlépe bude začít grafy. Ty si vypůjčíme z webu kurzy.cz a budeme v nich hledat prudké změny. Podívejme se na ceny benzínu a nafty. Ještě v druhé polovině prázdnin to vypadalo, že se nic zásadního neděje – v létě ceny paliv většinou trochu vyrostou vlivem zvýšené poptávky, jinak víceméně ticho po pěšině. Jenže se blížilo září a následoval propad, který pokračoval až do října.

Cena nafty a benzínu v Polsku opět stoupla

Cena nafty a benzínu v Polsku opět stoupla

Ceny paliv v Polsku

V říjnu jako by se něco stalo a od té doby ceny zase rostly, a to až na současnou úroveň, která je k dnešnímu dni (6.11.2023) 1,44 eur za litr benzínu (35,15 korun) a 1,4375 eur za litr nafty (35,08 korun), takže ve srovnání s koncem prázdnin žádné terno.

Co stálo za propadem cen paliv v Polsku?

Můžeme věřit prohlášením Orlenu, který je mimochodem z necelé poloviny vlastněný státem (49,9 % akcií drží Polsko). Jeho zástupci se na dotazy novinářů dušovali, že nejde o žádné umělé snižování cen a domluvu s vládou (PiS), která si tak chtěla polepšit u voličů a získat pár procent hlasů navíc, dost možná těch rozhodujících. To s sebou strhlo nejen místní, ale i spoustu Čechů, kteří si k severním sousedům jezdili plnit nádrže a kanystry, zkrátka dělali si zásoby.

Na druhou stranu ekonomicky nedává smysl snižovat ceny paliv, zejména v době, kdy ve všech okolních zemích k ničemu takovému nedocházelo a ceny vstupních surovin se výrazně neměnily. Jenom Orlen v Polsku prostě ze záhadného důvodu najednou dost zlevnil, aby po volbách zase vrátil ceny na původní úroveň. Prostě záhada. Když si do toho zasadíme volby, které proběhly 15. října, můžeme v tom vidět leccos, ostatně i západní média se nebála slovního spojení „pre-election drop“, což lze přeložit jako „předvolební pokles“.

K celé „kauze“ ještě pár bodů:

  • Nejlevnější benzín byl v Polsku 3. října. Jeho cena byla o 12,7 % nižší, než když zlevňování na konci srpna začalo.
  • Orlen kontroluje zhruba 60 % polského trhu s palivy.
  • Podle několika studií je velmi efektivní dělat populistické kroky krátce před volbami.

Zdroj info: kurzy.cz, Orlen, Notes from Poland.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články