PRÁCE 🧰

Ceny pohonných hmot v České republice

4. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ceny pohonných hmot různě kolísají. Co cenu ovlivňuje a kde aktuálně natankujete nejlevněji a jakému kraji se raději vyhnout obloukem?

Ceny pohonných hmot v ČR

Benzin nebo nafta jsou tekutým pokladem pro všechny motoristy. Cena pohonných hmot však v posledních měsících a týdnech výrazně stoupla a dále ještě stoupat bude. Ovlivnila to nejen koronavirová krize, ale především také aktuální dění na Ukrajině a v Rusku. Aktuální cena paliva teď každým dnem stoupá a to až do nepřiměřených výšek.

Čím se udává cena pohonných hmot?

Na cenách nafty a benzinu nejvíc vydělává stát a to spotřební daní, která tvoří více než polovinu nákladů, které my zaplatíme. Světová cena ropy je řízena komoditní burzou v Rotterdamu, která udává její kurz. Kromě spotřební daně a základní ceny ropy platíme u pohonných hmot za marži, kterou si udávají jednotliví distributoři a prodejci.

To, že najdete ve svém okolí nejlevnější benzin nebo naftu, znamená to, že si prodejce dal nízkou marži, která však může vypovídat o kvalitě pohonných hmot. S ohledem na aktuální dění v Evropě a Rusku se většina prodejců a distributorů bojí odříznutí ropovodů z východu a proto výrazně zvyšují své ceny pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot v Praze a jiných krajích

V Praze je draze - toto není jen jednoduchá povídačka, ale holý fakt, který jednoduše vidíme na aktuálních cenách benzinu a nafty. V hlavním městě Praze můžete za litr benzinu v průměru zaplatit až 39,99 korun, za litr nafty pak v průměru 39,29 korun - což na plné nádrži rozhodně poznáte, když zaplatíte o několik stovek víc, než platíte obvykle.

Ceny pohonných hmot v Olomouci se v průměru pohybují kolem 37,81 korun za litr nafty a 38,89 korun za litr benzinu. Nejlevnější naftu natankujete v Ústeckém a Jihočeském kraji, kde za litr zaplatíte v průměru 36,86 korun. Nejlevnější benzin pak v kraji Královehradeckém, kdy si za litr nachystejte 38,18 korun. Průměrné ceny benzínu a nafty se budou v čase měnit, data jsou aktuální k 4.3.2022.

Zdroj info: kurzy.cz, mbenzin.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články