PRÁCE 🧰

Rozmrazování čelního skla auta, co funguje nejlépe?

18. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Počasí dospělo do fáze, kdy se ráno stane nedílnou součástí jízdy autem i proces odstranění námrazy. Existuje na to samozřejmě několik „zaručených triků“ a způsobů, jak docílit co nejrychlejšího odstranění ledu.

Odmrazování čelního skla auta, co funguje nejlépe?

Rozmrazovací koktejl

Pakliže jste rádi připraveni a nenecháte se ničím překvapit, existuje hned několik receptů na rozmrazovací kapalinu, která pomůže sklu od námrazy. Příkladem prvním budiž roztok vody a lihu v poměru 1:2. Tento roztok lze vozit i v autě, ale funguje lépe, když ho máte doma a má pokojovou teplotu. Na sklo ho stačí nastříkat rozprašovačem a led během chviličky povolí. Problém je v tom, že si tenhle koktejl musíte nejdříve namíchat, tedy připravit se na mrazy předem.

Sůl a ocet? Možná raději ne

Podobného efektu lze docílit roztokem vody, octu a soli. Ocet se s vodou naředí v poměru 3:1, do toho se ještě zamíchá velká lžíce soli, té může být klidně víc. Má to údajně fungovat perfektně, o čemž jsme přesvědčeni. Na auto bychom to přeci jen ale raději nestříkali. Obecně kovy nemají rády sůl a tušíme, jak zareaguje třeba povrchová koroze na ocet, takže této variantě bychom se raději vyhnuli. Fungovat to ale patrně bude.

Bramborová finta

Tohle je skoro k neuvěření, nicméně je to vyzkoušené a funguje to. Stačí rozříznout bramboru na dvě poloviny a potřít jí sklo. V bramborách je cukr, který zamezí tomu, aby se led přichytil na sklo. Zejména na vesnicích lze někdy aplikaci tohoto opatření vidět v praxi. Vypadá to zvláštně, ale podle těch, kteří to používají, je to velmi účinné. Sklo se sice od brambory dost upatlá, ale stačí po rozjezdu jednou ostříknout a povlak je pryč. Opět to chce nějakou menší přípravu předem, počítejte také s upatlanýma rukama.

Nastartovaný motor

Oblíbeným trikem je, nechat chvíli nastartovaný motor. Zkrátka na okamžik vyběhnete ven z domu, nastartujete auto a vrátíte se domů. Ne že by to nefungovalo, ale novější agregáty jsou tak efektivní, že na volnoběh mají problém se vůbec ohřát, navíc řídící jednotka, jakmile zjistí, že řidič není v autě, bude pravděpodobně protestovat (doporučujeme vypnout stop-start systém). Nechat motor klapat studený na volnoběh, není ani úplně fajn vůči sousedům a okolí obecně. Myslí na to i vyhláška, na místě můžete dostat pokutu až 2000 korun, ve správním řízení to bude až 2500 korun.

Stěrači to nezkoušejte

Jestli existuje způsob, jak si efektivně zničit stěrače, pak tento. Pokusy dostat led z předního skla pomocí stírání jsou obvykle dost naivní, maximálně ometete vrstvičku sněhu, led zůstane nedotčen. Jelikož je ale obvykle docela hrbolatý, umí nehezky poničit gumičky. Kvalitní stěrače vydrží dva roky, sebelepší produkt nepřežije zimní sezónu, když ho budete nutit do kontaktu s ledovou vrstvou.

Škrabka vítězí

Ve finále je tedy nejistějším prostředkem na námrazu skla klasická škrabka. Dá se vozit v autě, nezabere moc místa, vydrží roky a poskytuje jakousi jistotu, že v relativně rozumném čase můžete vyjet. Citlivější jedinci si mohou koupit verzi s rukavicí, která je obzvláště fajnová. Naše doporučení je, nastartovat, zapnout foukání na sklo a jít škrábat. Mezitím se motor trochu ohřeje, takže nepotrvá tak dlouho, než začne auto po vyjetí topit.

Zdroj info: theaa, motorbiscuit, yourmechanic.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články