PRÁCE 🧰

Jak na zamlžená okna v autě

9. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Mrazivá zimní rána nejsou pro většinu motoristů příjemná. Po oškrábání námrazy a smetení sněhu z oken totiž přibývá ještě další problém. Tento problém se nazývá zamlžená okna. Jak odmlžit okna v autě a co rozhodně nedělat?

Jak odmlžit okna v autě

Příčina zamlženého okna v autě

Příčin, proč je vaše auto zamlžené může být hned několik. Nejčastějším důvodem je však vlhkost ve vašem voze, která vzniká nejčastěji pokud si do auta berete vlhké věci, které pak vlivem tepla z topení odpařují vlhkost do prostoru. Tato vlhkost se pak chytá na okna a způsobuje zamlžení.

Jak předejít zamlžení oken v autě?

Existuje několik způsobů, jak lze efektivně předejít zamlžení. Jedním z nich je po příchodu z venku do auta nechávat vlhké kusy oblečení v kufru. Voda se z oblečení nebude tak rychle odpařovat a nebude okna mlžit. V zimním období je taktéž vhodné vyměnit látkové koberečky za ty gumové. V látkových koberečcích se vám bude vlhkost stále hromadit, kdežto z gumových koberečků ji jednoduše vylejete. Dalším tipem, jak na zamlžená okna, je předchozí očištění a oškrábání sněhu a ledu z oken. Tento led a sníh totiž ochlazuje skla a tím se okna zamlží. 

Výměnou kabinového filtru můžete taktéž předejít zamlžování oken. Pylový filtr by se měl správně měnit každý rok. Nachází se většinou v prostoru okolo spolujezdcových nohou.

Jak na zamlžená okna v autě

Jak na zamlžená okna v autě

Zmíněnými tipy lze řešit pouze vlhkost držící se v autě. Když do auta vstoupíte se sněhem na svém oblečení a botách, okna se vám i přes to zamlží. Nejrychlejším způsobem, jak okna v autě odmlžit je zapnutí ventilátoru na nejvyšší rychlost a teplotu. Tím, že ventilátory namíříte na okna, vypnete vnitřní okruh a pootevřete okna máte po problému do půl minuty. Bohužel kvůli tomu trpí celý ventilátor a u starších aut je jen otázkou času, kdy odejde a budete muset řešit jeho opravu či výměnu

Dále se můžete vydat do obchodu a pořídit si utěrku proti zamlžení. Takovou utěrku pořídíte od 30 korun výše. Bývá napuštěna jemnou pěnou, která zaschne a zanechá film, který bude skla chránit před opětovným zamlžením. Dále se taktéž prodávají pytlíčky se silikagelem, které absorbují vlhkost. Pytlíček umístíte kdekoliv v autě a on bude vlhkost absorbovat. Pytlík lze opětovně používat (zaleží na typu), stačí jej zahřát v mikrovlnce a vlhkost bude absorbovat dál.

Co rozhodně nedělat?

Zamlžená okna byste nikdy neměli stírat obyčejným hadrem nebo kapesníkem. Tato činnost totiž zanechává stopy, kterými pak zhoršujete výhled z auta. A ze všeho nejhorší je prostě ruka, kterou si okno akorát upatláte a bude se mlžit o to víc.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články