PRÁCE 🧰

Rozmrazovač oken – redakční test Portálu řidiče

15. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Rozmrazovače Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Trable s rozmrazením oken v zimě naštěstí umíme poměrně efektivně řešit. Vyzkoušeli jsme poměrně jednoduchý a levný způsob, jak si v mrazivém ránu usnadnit práci.

Romrazovače skel

Asi nikoho moc nebaví škrábat v mrazech okna auta. Je to činnost extrémně otravná, bohužel nezbytná – bez výhledu ven byste se neměli ani rozjet. Ano, spousta moderních vozů je vybavena rozmrazováním předního skla pomocí fólie nebo tenkých odporových drátků. Jenže to je jedno sklo, co ale boční okénka, co světla?

Odmrazovače skel

Vyzkoušeli jsme produkty, které mají za úkol celý proces odstranění ledu usnadnit. Prvním je Coyote Glykosol, který je prodáván v tlakové nádobě a ven ho vytlačuje plyn. Druhým testovaným produktem je Coyote De-Icer. Distribuován je v čiré plastové nádobě a nanášení probíhá pomocí ruční pumpičky.

Dopředu říkáme, že oba rozmrazovače nejsou všemocné. Jak jsme se přesvědčili, umějí pomoci, ale pokud máte auto pod vrstvou sněhu, potřebovali byste jich několik litrů, abyste se ho kompletně zbavili. V takovém případě musíte holt vzít koště, vozidlo omést a rozmrazovač použít až na led, který je přímo na skle.

Rozmrazovač skel – složení

Abychom zjistili, co vše oba výrobky obsahují, stáhli jsme si z webu prodejce jejich Bezpečnostní listy. To jsou dokumenty, ze kterých lze vyčíst leccos. Například, že Coyote Glykosol obsahuje méně jak 60 % ethylalkoholu, tedy lihu, což je zároveň i jeho hlavní účinná látka. Zbytek obsahu tvoří převážně směs hnacích plynů. Navzdory našemu očekávání má Coyote De-Icer složení odlišné, ethylalkoholu má méně (pod 50 %).

Rozmrazovače skel – test

Abychom vyzkoušeli, jak oba přípravky fungují, postříkali jsme večer zadní okno liftbackové Škody Octavie vodou z rozprašovače. Stačilo počkat do rána, aby se dostavil kýžený výsledek. V teplotách kolem -10 °C se vytvořila na skle nepříjemná krupička a navrch malinko nasněžilo. Dosáhli jsme povrchu, který zkrátka vyžaduje nasazení škrabky. Postříkali jsme jednu polovinu Glykosol rozmrazovačem, druhou De-Icerem a počkali. Trvalo to několik sekund, než se námraza změnila ve vodu, která šla velmi jednoduše setřít stěračem.

Odmrazovač skel – test

Snažili jsme se najít nějaké rozdíly mezi oběma přípravky, případně určit, který funguje lépe. Glykosol v našich očích vítězí snadností aplikace, protože se lépe nanáší plošně, kdežto De-Icer je potřeba ručně stříkat. Výsledek je ovšem tentýž – sklo je čisté a bez námrazy. Oba odmrazovače skel tedy plní to, co slibují. Pokud bychom si měli vybrat, vítězí De-Icer, a to z jednoduchého důvodu. Dovnitř lahvičky je vidět, takže člověk přesně ví, kdy mu odmrazovač dochází a bude potřebovat nový.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články