PRÁCE 🧰

Klimatizace v autě pomůže i v zimě

12. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Klimatizaci v autě spousta řidičů přestane používat s koncem teplých dnů, kdy přijde ke slovu spíše topení a snaha co nejrychleji si interiér vozidla vyhřát. I přes zimu však může klimatizace docela významně pomoci.

Klimatizace v autě pomůže i v zimě

Články na téma jak používat klimatizaci:

  1. Zapínání klimatizace v zimě
  2. Klimatizace v autě: jak ji správně používat
  3. Klimatizaci používejte s rozumem, ať si neuženete angínu
  4. Proč v zimě používat klimatizaci - právě čtete

Letní období umí klimatizace opravdu výrazně zpříjemnit. V autě se jezdí příjemně bez ohledu na to, jak tropické podmínky panují venku. Pak přijde krátké přechodné období, kdy postačí pootevřené okénko a v polovině října už je většinou fajn si moci ve voze přitopit. Přesto byste neměli nechávat opětovné zapnutí klimošky až někdy na konec dubna, kdy začne sluníčko interiér auta nepříjemně rozpalovat. Tím „dražším“ důvodem je její kompresor, tedy poměrně drahá komponenta, jejíž výměna je otázkou vyšších jednotek tisíc korun, až desítek tisíc korun.

Chladicí médium maže

Kompresor totiž potřebuje mazat, respektive vyžadují to jeho pohyblivé díly. Na sucho moc dlouho jet nevydrží a po chvíli se zadře. Proto chladicí médium klimatizace obsahuje určité množství oleje, který při průchodu kompresorem splní svoji úlohu a promaže ho. Jenže když řidič vypne tlačítkem klimatizaci, odpojí kompresor. Na týden, dva to nevadí, po čase však mazivo steče a následný rozběh kompresoru bude na sucho, než si ho olej v chladicím médiu opět promázne. Tohle uděláte jednou, po druhé, po třetí, kompresor se postupně přidírá a jednoho dne se zadře úplně. Typicky k tomu dojde právě po zimě, přes kterou neběžel ani jednou, takže třeba po půlroční odstávce. Už z tohoto důvodu tedy klimatizaci v zimě alespoň jednou za týden nebo dva zapněte. Stačí na dvě minuty, pak ji zase můžete vypnout.

Jak používat klimatizaci v autě v zimě? Zapněte ji!

Druhým dobrým důvodem, proč zapínat klimu i v zimě, je její schopnost odvlhčovat vzduch. Obvykle se vlhkost nejprve sráží na předním skle, přes které je pak hůře vidět. Zkušenější řidiči v tu chvíli zapnou klimatizaci, která vzduch vysuší. Pro sliznice není suchý vzduch nic moc, ale je to lepší, než nevidět na cestu. Automobilky mají na toto připravené i dedikované tlačítko pro ofuk předního skla. Všimněte si, že jeho činnost je vždy spojena s tím, že se zapne klimatizace, to je právě z důvodu, aby bylo sklo co nejdříve suché.

Nezapomínejte ji i vypínat

Klimatizace je fajn, pomůže prakticky za jakéhokoliv ročního období. Jenže součástí okruhu je i výparník, přes který proudí vzduch do interiéru (pravda, ještě je mu v cestě kabinový filtr). Když klimatizaci nevypnete chvíli před dojetím do cíle, bude výparník pravděpodobně vlhký od vody, která se na něm především v horkém počasí vysráží. To je líheň pro plísně, viry, roztoče a všelijakou havěť, kterou si poté pustíte přímo do obličeje. Lepší je klimošku vypnout třeba dva tři kilometry před cílem cesty, aby ventilátor osušil výparník.

Zdroj info: cars.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články