PRÁCE 🧰

Pozor na příliš horlivé používání klimatizace

7. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někdo se klimatizaci v autě používat bojí, takže si raději otevře okénko. Jiný řidič ji zase používá celoročně a v létě jezdí autem, které je vychlazené třeba na 18 stupňů. Jak klimatizaci používat správně? A kdy nemusíte dodržovat pravidlo rozdílu pěti stupňů?

Klimatizaci používejte s rozumem, ať si neuženete angínu

Články na téma jak používat klimatizaci:

  1. Zapínání klimatizace v zimě
  2. Klimatizace v autě: jak ji správně používat
  3. Klimatizaci používejte s rozumem, ať si neuženete angínu - právě čtete
  4. Proč v zimě používat klimatizaci

Jak to nedělat

Zažil jsem si to sám několik roků po sobě, když jsem si koupil první auto s klimatizací. Prostě každé léto jsem tři dny až týden prostonal, protože jsem holt neuměl klimošku používat. Obvykle jsem si nastavil teplotu v interiéru na přijatelných 22 °C, ale nechal jsem si vzduch foukat na horní část těla, a to docela silně, takže to nemohlo dopadnout dobře. Stejnou chybu však vídám dělat spoustu lidí i dnes.

Chladí i vysušuje

Klimatizace má na lidské tělo hned dvojí negativní efekt. Tím prvním je zmíněný proud chladného vzduchu, což je něco, co můžeme z hlediska uživatele ovlivnit. Druhým faktorem je však vlhkost vzduchu, která po stisknutí tlačítka A/C klesá, protože klimatizace samotná zkrátka vzduch vysušuje a dělá to cíleně. Dá se toho i využít, ale většinu času z toho vaše sliznice radost mít nebudou. Suchý vzduch způsobuje jejich překrvení a zhoršuje se imunitní bariéra, takže všechny možné infekce mají velmi zjednodušenou práci. Když se do toho přidá ofukování proudem chladného vzduchu, nemůže to dopadnout dobře. Nejlepší je nastavit proudění tak, aby šlo mimo tělo a spíše do interiéru. Klidně nechejte klimu foukat nahoru, tím se chladný studený vzduch nejlépe promíchá s tím teplým.

Pět stupňů auto, ale před vystoupením

Obecně se traduje, že uvnitř auta by mělo být maximálně o pět stupňů chladněji než venku. Něco na tom je, protože pro lidské tělo jsou dost rány přechody mezi velmi rozdílnými podmínkami. Jenže v létě nejsou neobvyklé teploty vysoko přes třicet a mít v interiéru třeba 28 °C není nic moc. Na delší cesty si tedy nastavte klimatizaci dle svého uvážení a i pokud venku bude třeba 38 stupňů, nebojte se vnitřek auta vychladit klidně na 22. Ničemu to neublíží, pokud si před koncem jízdy teplotu začnete postupně zvedat. Nejlepší však je, chlazení úplně vypnout a otevřít trochu okénko. Těch posledních pár kilometrů sice nebude úplně komfortních, ale při vystupování si neprojde tělo takovým šokem. Vypnutí klimatizace s předstihem je dobrý nápad ještě z jednoho důvodu – osuší se výparník a předejdete tak vzniku nepříjemného zápachu.

V dešti je klima výhoda

Bylo zde řečeno, že klimatizace umí velmi dobře vzduch vysušit. Pro tělo je to sice ne úplně dobrá zpráva, ale zejména za deště se toho dá skvěle využít. Možná jste si všimli, že když prší, skla auta mají tendenci se zevnitř zamlžit, což neprospívá viditelnosti a bezpečnosti jízdy. Velká část řidičů samozřejmě při špatném počasí klimatizaci nechá vypnutou, což je chyba, protože vlhkost uvnitř auta se při dešti logicky zvedne. Necháte-li klimu zapnutou, bude vzduch vysušovat a nehrozí, že se skla budou nebezpečně mlžit.

Zdroj info: neovize, cars24.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články