PRÁCE 🧰

Zapnutí stěračů u každého auta snadno a rychle

31. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Když sednete do nového neznámého auta, může být pro vás problém zapnutí stěračů. První páčka nebo ta druhá? Hlavně nezmatkujte a vše půjde samo.

Jak zapnout stěrače

Dosud jste byli zvyklí na své auto, jenže máte nové nebo půjčené a venku zrovna prší? Pak se hoďte do klidu, protože zapínání stěračů má u většiny aut stejný princip a nachází se na stejném místě.

Orientování se dle obrázků

Nejsnazší způsob, jak zapnout stěrače, je podívat se na páčky a obrázky, které jsou na nich vyobrazeny. Pokud uvidíte - známou ikonku pro stírání okna - máte vyhráno (navíc na páčce bývá nakresleno, jakým směrem se stěrače spouští). Teď už jen stačí pootočit nebo páčku posunout dolu/nahoru a stěrače se probudí k životu. Totéž platí pro ty zadní. Páčkou také snadno spustíte ostřikování okna.

Pokud je volič nastaven na 0, pak přední stěrače nestírají a je třeba je nastavit. Na 1 se ve většině případů zapíná automatické snímání a následné stírání. Na další čísla pak rychlost stírání a nastavit lze i intenzita. 

Stěrače v online nabídkách e-shopů

Ukázka páčky stěračů - zapnutí stírání

V zimních měsících, kdy teploty dosahují mínusových hodnot, byste se stíráním zamrzlého okna měli být opatrní. Obzvlášť po nastartování než auto rozmrzne a sklo případně oškrábete. Nikdy nezapínejte stěrače, pokud je sklo zamrzlé. Mohli byste si poničit gumu na lištách a při nejhorším stěrače celé urvat.

Stávající stěrače dosloužily a bude potřeba pořídit nové? Pak se dívejte raději po originálních kouscích. Ty vyjdou zhruba na 600 korun. Pokud ale do stěračů nechcete investovat, pak za ně zaplatíte přibližně 200 korun, nečekejte ale dlouhou životnost.

Automatické zapnutí

Některá auta, zejména ta moderní, mají už nastavenou chytrou funkci. Ta zajistí, že senzor deště spustí stěrače sám, jakmile senzory zaznamenají kapky na čelním okně. Tím se prakticky zbavíte obávaného hledání správné páčky. Pokud začne pršet nebo chumelit víc a vy budete potřebovat, aby stěrače stíraly víc, budete si je muset nastavit nakonec stejně sami.

Zdroj médií: Pixabay, benclave.com.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články