PRÁCE 🧰

Jak funguje airbag v autě a na co si dát pozor

9. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Airbag je prvek systému pasivní bezpečnosti, který v případě dopravní nehody spolu s bezpečnostními pásy minimalizuje zranění. Jak airbag funguje a jaké druhy existují?

Jak funguje airbag v autě

Co je to airbag a jak funguje? 

Airbag je elastická kapsle, která se nafoukne plynem - azidem sodným, pokud senzory rozmístěné na autě vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a spustí řízenou explozi. Tyto vaky ochrání řidiče a další členy posádky před tvrdým nárazem. Během sekundy se poté airbag vyfoukne, proto pasažéři zpravidla zaregistrují až vyfouknutý vak. 

Poprvé byl airbag patentován v roce 1953, avšak do samotných automobilů se dostal až jako příplatková výbava v roce 1981 pro vůz Mercedes-Benz třídy S. V té době se používal airbag pouze ve volantu a již nebyl prezentován jako náhrada za bezpečnostní pásy, ale jako jejich doplněk - v dnešní době jsou airbagy navrženy pro činnost výhradně v kombinaci s bezpečnostním pásem, nepřipoutaného člověka může aktivovaný airbag těžce zranit nebo i usmrtit. Později se začaly airbagy umisťovat i pro spolujezdce do palubní desky. Dnešní automobily jsou vybaveny minimálně čtyřmi druhy airbagů (čelní a boční).

Jak funguje airbag v autě a na co si dát pozor

Druhy airbagů

  • Čelní airbag - tyto airbagy chrání posádku při čelních nárazech. Zpravidla bývají instalovány dva čelní airbagy  -  pro řidiče (ve volantu) a pro spolujezdce (v palubní desce). Pokud vozíte na předním sedadle spolujezdce dětskou autosedačku (tzv. kolíbku), přední airbag se musí deaktivovat.
  • Boční airbag - bývají vepředu i vzadu z boku vozidla. Často se dělí na pevnější a měkčí část (na ochranu pánve a hrudníku).
  • Hlavový airbag - na horní straně oken, chrání hlavy pasažérů v případě bočního nárazu.
  • Kolenní airbag - pro řidiče je instalován pod volantem a pro spolujezdce pod odkládací přihrádkou.
  • Závěsový typ - spustí se kolem oken.
  • Airbag pro chodce - v dnešní době existuje i airbag pro chodce, který je určen k minimalizaci zranění chodců v případě čelního nárazu.

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články