PRÁCE 🧰

Jak vypnout airbag v autě a proč to dělat

12. 1. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Airbagy už zachránily mnoho životů. Někdy však jejich aktivace při nehodě situaci umí i zhoršit a způsobit zranění nebo dokonce smrt. Za jakých okolností je lepší tento bezpečnostní prvek raději deaktivovat?

Jak vypnout airbag v autě a proč to dělat

Články na téma airbag v autě:

  1. Jak vypnout airbag v autě a proč to dělat - právě čtete
  2. Jakou má životnost airbag v autě?
  3. Kde jsou senzory airbagu v autě?
  4. Jak funguje airbag v autě
  5. Ochrana před bočním nárazem

Činnost airbagu je především rychlá. Když už na aktivaci dojde, pytel se nafoukne ve zlomku sekundy. Cokoliv, co mu stojí v cestě, je v tu chvíli ve velkém nebezpečí a může být odmrštěno nebo jakkoliv jinak poškozeno. Je to zkrátka bezpečnostní prvek, který ale při nesprávném použití umí být velmi nebezpečný.

Jak vypnout airbag?

Česká legislativa umožňuje vozit na předním sedadle děti do 150 centimetrů a 36 kilogramů hmotnosti za podmínky, že mají autosedačku. Problém nastává, pokud jde o novorozence, který je v tzv. vajíčku. V takovém případě (autosedačky kategorie 0 a 0+) je nutné čelní airbag vypnout.

Airbag přepínač

Proč vypínat jeden z nejdůležitějších prvků pasivní bezpečnosti? Vajíčko totiž může zasahovat do činného prostoru airbagu. Tedy do místa, ve kterém se nafukuje a následně čeká na náraz lidského těla, který ztlumí. Jenže nafukování probíhá tak rychle, že vajíčko, stojící pytli v cestě by mohlo být poškozeno, případně odmrštěno. Kus plastu vem čert, ale tělíčko křehkého novorozence by takový náraz nemuselo vydržet a s vysokou pravděpodobností by došlo minimálně ke zranění.

Při přepravě na předním sedadle ve vajíčku je tak bezpodmínečně nutné čelní airbag deaktivovat. Jak přesně to provést, je vždy uvedeno v návodu k použití vozu. Nejčastěji jde ale o přepínač v přihrádce spolujezdce nebo na boční straně palubní desky, který je propojený s kontrolkou na palubní desce nebo někde jinde v zorném poli řidiče.

Zdroj médií: Pxhere, Volvo.

Podobné články